»Potopicu ovaj splav«

Kulturna ali glasbena novica
6. 1. 2023 - 15.10

Izjava

Dobrodošli tudi z naše strani v današnjih Kulturnih novicah! Pravkar smo slišali posnetek, ki je pred kakšnim tednom zaokrožil na TikToku. Sredi novoletnega žura je v Beogradu – največji party prestolnici Evrope – žalostno potonil priljubljeni splav Freestyler. Nekaj minut po polnoči je večer dosegel svoj vrhunec – nato pa je šlo vse dobesedno samo še navzdol. 

Izjava

Splav Freestyler je slovel kot eden najboljših klubov na Savi, z najodmevnejšimi imeni in nepozabnimi zabavami. V uredništvo smo prejeli tudi anonimno pričevanje Slovenke, ki je novo leto pričakala na prav tem splavu. Po njenih besedah je »bila na vhodu malo daljša vrsta, do nekaj čez polnoč pa tudi super party, top žurerska atmosfera in velika gužva.« Opisala nam je tudi trenutek, ko je šel žur pod vodo: »Deset čez polnoč sem naenkrat začutila vodo v obutvi. Prijatelji so videli, da voda teče iz luknje, kjer je pritrjena disko krogla in mislili, da je to del šova. Na tej točki je bilo na tleh že vsaj 5 centimetrov vode.«

Zabavka se je zaključila s kriki in begom pred vodo, ljudje so splav zapuščali v paniki. Sava je preplavila plesišče. Večer bi se lahko končal tudi tragično, na srečo pa ni bil nihče hujše poškodovan. Beg v visokih petah sicer ni najbolj prijeten, čakanje z gasilci in medicinsko pomočjo pred tonečo strukturo brez plašča pa verjetno še manj. Splav je namreč tonil nekaj ur, evakuacija pa je trajala kakšno uro. 

Naslednji dan, ko se je zgodba razvedela, si je srbska javnost zastavila vprašanje: kdo ima sploh dovolj denarja, da si je lahko privoščil najbolj ekskluziven separe paket ‒ ločeno večjo mizo z vključenimi boati drage pijače ‒ za skoraj 3000 evrov? Kdo so ti klinci, ki obiskujejo splave in se čudijo, da se lahko tudi potopijo?

Izjava

Cene za splav so sicer standardne, vendar ne, če se potopi. Voda pa je v splav verjetno vdrla zaradi prevelikega števila obiskovalcev. Freestyler je lahko sprejel največ 220 ljudi, a je bilo število obiskovalcev pogosto tudi dvakrat večje. Novo leto pa je na splavu najverjetneje pričakalo kar štirikrat več ljudi, kot naj bi jih uradno sprejel. Visoke cene in ekskluzivnost, ki jo ponuja doćek nove na splavu, so pač privabile nemalo ljudi. 

Izjava

Srbska policija je zaradi suma kaznivega dejanja povzročanja splošne nevarnosti aretirala poslovodjo, direktorja in lastnika splava. Beograjčani pa že dolgo pravijo, da naj bi bili beograjski splavi biznisi mutnih posla srbskega političnega vrha ali različnih klanov, za kar sicer obstaja malo dokazov. Aktualna policijska preiskava v osje gnezdo korupcije in visoke vstopnine, ki raste glede na povpraševanje, verjetno ne bo dregnila. Splave bomo torej najverjetneje lahko potapljali še naprej. 

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness