Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si

Kulturna ali glasbena novica
22. 9. 2016 - 15.15

V Trubarjevi hiši literature bo danes ob sedmih potekal dogodek »Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si« z gostjo Ksenijo Jus. Sklop dogodkov, ki jih vodi Tina Košir Mazi, se osredotoča na predstavitev kulturnih ustvarjalcev na malce drugačen način, skozi spoznavanje njim priljubljene literature. Pravijo, da o človeku izveš marsikaj glede na to, kako se oblači, s kom se druži, vendar lahko upravičeno zatrdimo, da še več o nekom pove njegova knjižna polica.

O dogodku govori Tina Košir Mazi:

IZJAVA

Ksenija Jus je pesnica, skladateljica in kantavtorica, tudi članica pevskega zbora Kombinat in prejemnica literarne nagrade Mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN. Njen najnovejši literarno-glasbeni album nosi naslov Katedrala ljubezni. O razlogih za prisostvovanje na pogovoru Ksenija Jus:

IZJAVA

O svoji najljubši literaturi in avtorju, ki je vplival nanjo, nadaljuje Ksenija:

IZJAVA

V Mini teatru pa bo danes ob osmih premiera predstave Mefisto, ki jo je avtor in režiser Damir Avdić sestavil in jo uprizarja skupaj z igralcem Gregorjem Zorcem. V Mini teatru pravijo, da Avdićev Mefisto ne poskuša rušiti stereotipov mitskega navdušenja nad dvema poloma, kakor jih tudi ne poskuša vzpostavljati. Pravzaprav nič ne poskuša. Neposredno in brezkompromisno vstopa v zgodbo življenja človeškega in božanskega duha protagonistov. V drami Damir Avdić in Grega Zorc nastopata v vlogah Mefista in boga, pacienta in psihiatra, režiserja in akterja.

Gre za interpretacijo klasične zgodbe o Mefistu, slavnem zlobcu, ki je ugleden član družbe, v kateri živi, zaslužen je za marsikaj - od bolezni, anarhije do kapitalizma. Pride pa do obrata v formuli. Mefisto ni več prepričan, da je najboljši v pohujšljivosti. In to ga zlomi. Zato gre v bife, kjer prosi zidarja, da mu proda dušo. Želi se končno postaviti na svoje noge in zastaviti bogu in človeku nekaj bistvenih vprašanj. O smiselnosti odnosov človeške, božanske in materialne narave bosta Avdić in Zorc nagovorila tako boga kot človeka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness