Površina in popredmetenje

Kulturna ali glasbena novica
19. 12. 2019 - 15.10

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova se odpira nova samostojna razstava vizualne umetnice Žive Božičnik Rebec, ki nosi naslov Topical Applications 2. Umetnica trenutno razstavlja tudi na 9. trienalu sodobne umetnosti U3 v Moderni galeriji, kjer si lahko ogledate dve deli iz njenega predhodnega projekta Topical Applications, to je projekta, ki je bil prvič razstavljen leta 2017 v Galeriji Simulaker. Topical Applications 2 vključuje tako preostala dela iz starejšega projekta kot tudi dve povsem novi deli. Na ogled bo vse do 16. februarja, ko se obeta tudi zaključno vodstvo po razstavi. Izvedla ga bo Rebec skupaj s kuratorko razstave Tjašo Pogačar.

Razstava Topical Applications 2 zadeva človeško telesnost ali, natančneje, njeno izginotje; zadeva nadomeščanje fizičnega telesa s čisto, raztelešeno površino ali pojavnostjo, ki tvori polje neskončnih modifikacij in augmentacij. Nekaj več o razstavi in njeni tematiki nam je zaupala kuratorka Tjaša Pogačar:

Izjava.

To pa ni edina razstava, ki se otvarja na Metelkovi. Galerija Alkatraz namreč odpira novo razstavo z naslovom Babje leto, ki sta jo pripravili umetnici Lea Culetto in Nataša Skušek. Razstava je nastala v okviru projekta Mentorstvo+, ki si prizadeva vzpostaviti dolgotrajno sodelovanje med raznimi umetnicami in umetniki - tako naj bi bilo spodbujeno kreativno prepletanje individualnih idej in vzajemno mentorstvo oziroma svetovanje.

Kolaborativni projekt Babje leto vključuje tako dela, ki sta jih Culetto in Skušek ustvarili skupaj kot tudi dela, ki sta jih avtorici ustvarili individualno, a vseeno v tesnem medsebojnem dialogu. Najsplošnejše tematike, na katerih je temeljil njun dialog, so fetišizacija in popredmetenje žensk ter ambicije, želje in prepričanja, ki jih ženskam vsiljuje patriarhalna družba. Te tematike deloma odražajo že določeni materiali, ki sta jih umetnici večkrat uporabili v svojih delih. Natančneje; gre za tekstilije in vezenine, ki so tradicionalno vezane na žensko obrtno dejavnost. Nekaj več o ideji razstave nam je povedala Culetto:

Izjava.

Razstavo si lahko ogledate do 15. januarja.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.