Pozivi novoimenovanim

Kulturna ali glasbena novica
19. 3. 2020 - 15.10

Vse od razglašenega stanja epidemije ter zapiranja vrat kulturnih ustanov je bilo na predstavnike oblasti naslovljenih več pozivov s strani nevladnih organizacij kot tudi posameznikov, naj odločno in s hitrimi ukrepi poskrbijo za eno izmed najranljivejših skupin kulturnih delavcev, to so samozaposleni v kulturi. O njihovih zahtevah ste bili obveščeni tudi v Kulturnih novicah na Radiu Študent, ki jih lahko najdete v arhivu oddaj na spletni strani v zavihku Kultura.

Interventni zakon na dan odžene zdravnika stran
 / 17. 3. 2020

Samozaposleni v kulturi so se tako kot espejevci znašli v nezavidljivi situaciji, saj jim je bila zaradi izrednih razmer in posledičnega odpovedovanja projektov, odtegnjena pravica do dela. Obenem pa so ukrepi kot delno nadomestilo izpada osebnih dohodkov segli le do zaposlenih v javnem sektorju in zasebnih podjetjih, medtem ko samozaposleni ostajajo prepuščeni samim sebi. Posledično kar 30 odstotkov samozaposlenih razmišlja o tem, da bi ustavili svojo dejavnost in se registrirali kot brezposelni, ker je to edini način, na katerega lahko dobijo socialno podporo.

Iniciativa »Tudi mi smo (samo)zaposleni«, katere prvo pismo smo objavili v včerajšnjih Kulturnih novicah, na vlado apelira z novim pismom, da so kot zaposleni po ustavi Republike Slovenije v izrednih okoliščinah upravičeni do enake obravnave kot ostali, a na pomoč še vedno čakajo. Brez dela in rednega prihodka samozaposleni ne morejo plačati prispevkov, najema poslovnih prostorov in dopolnilnega zavarovanja, med njimi pa so tudi matere samohranilke in družine z več šoloobveznimi otroki, ki bi zaradi finančne stiske lahko ostali lačni in brez strehe nad glavo. V ostalih državah Evropske unije so samozaposlenim odpisali vse prispevke in jim ponudili tudi finančno pomoč, v Sloveniji pa pod novo vlado Janeza Janše še nismo sprejeli takšnih ukrepov. Samozaposlenim sicer ostaja možnost odloga plačila prispevkov, a to vodi le v dolgoročno zadolževanje, prispevkov pa zaradi tega ne bo nič lažje odplačati.

Situacijo komentira Simon Kardum, direktor Kina Šiška in podpisnik iniciative, ki ministra za kulturo Vaska Simonitija poziva k spremembi krovnega kulturnega zakona.

Izjava

Z Ministrstva za kulturo pa so prišle novice o menjavah na nekaterih vodstvenih položajih. Vlada je na včerajšnji seji razrešila generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Majo Bahar Didović ter na njeno mesto imenovala Jelko Pirkovič. Didović je bila na mesto sicer imenovana v juniju 2019. Razrešena je bila tudi generalna direktorica Direktorata za ustvarjalnost Marjeta Pečarič za novega vodjo pa je bil imenovan Damjan Damjanovič. Vlada svoje odločitve utemeljuje kot legalne na podlagi Zakona o javnih uslužbencih, ki ji dovoljuje razrešitev generalnih direktorjev ob predlogu imenovalcev na to pozicijo po enem letu od nastopa kandidata.

Poleg naročanja mask prek prijateljev prijateljev in nepreverjenih povezav je pri novi vladi tako očitno prioritetna predvsem menjava kadrov. Če se je začelo z okrepitvijo varovanja in nadaljevalo z menjavami v vrstah vojske ter policije, je zdaj na svoj račun prišla tudi kultura. Menjavo komentira Kardum.

Izjava

Kardum za na konec pove še, kaj pričakuje od novoimenovanega ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Izjava

Glede na dosedanje ukrepanje na področju samozaposlenih v kulturi, zaradi katerega ti opozarjajo, da so obravnavani kot drugorazredni državljani, se žal zdi, da več kot krpanja nastalih lukenj, ko bodo te že več kot očitne, ne bomo dosegli. Morda je sedaj pravi trenutek za razmišljanje o univerzalnem temeljnem dohodku ali pa vsaj za razmišljanje o dolgoročnejših razrešitvah nezavarovanih ter prekarnih delavk in delavcev. 

 

Kulturne novice sta pripravila vajenec Urban in Urška.

 

 

 

 

>>>>>>

POZIV POLITIČNIM PREDSTAVNIKOM

Spoštovani,

ne najdemo besed, s katerimi bi lahko še kako drugače povedali, kaj za nas pomeni to, da smo izvzeti iz kakršne koli oblike državne pomoči zaradi razlogov, ki jih je povzročil SARS-CoV-2 (koronavirus).

11. marca 2020 smo z načrtnim izključevanjem iz predloga interventnega zakona za pomoč gospodarstvu, jasno in odkrito občutili, da skupaj z našimi družinami sodimo v kategorijo drugorazrednih prebivalcev Slovenije. Grenak priokus je ostal za vedno. Kot tudi vprašanje: kako lahko predstavniki ljudstva pozabijo na 12% delovno aktivnega prebivalstva?

16.3. smo Vam, predstavnikom ljudstva, poslali pobudo in predloge ukrepov, ki so za nas (najmanj 100.000 prebivalcev in prebivalk Slovenije je samostojnih podjetnikov) in naše družine eksistencialnega pomena. Predlagani ukrepi niso padli z neba, ampak predstavljajo odraz stanja med ljudmi na terenu. Dobrih 55% samostojnih podjetnikov ne ve, kaj narediti v trenutni situaciji, saj so ukrepi, ki jih predlagate, nejasni, nepošteni in po vsej verjetnosti tudi neustavni. Prav tako nam ne vlivajo nikakršnega upanja v boljši jutri. Da je zadeva še bolj zaskrbljujoča, govori podatek, da dobrih 30% vprašanih razmišlja o tem, da zapre svojo dejavnost in preide v kategorijo brezposelnih - iskalcev zaposlitve. Po domače rečeno: gre na zavod. Očitno bi se nam v tem trenutku bolj obrestovalo biti socialni problem in se financirati s socialno podporo - posledično bi bili v obdobju epidemije vsaj zaščiteni s strani države in zaščiteni v varnem zavetju doma, tako kot velika večina tistih, ki opravljajo javne službe, redno zaposleni in zaposleni v podjetjih zasebnega sektorja, ki ste mu namenili neomajno pomoč. 

Radi bi tudi opozorili na dejstvo, da je državljanom RS po Ustavi RS zagotovljena svoboda dela. 16. člen govori o začasni razveljavitvi in omejitvi človekovih pravic (med katere sodi tudi pravica do dela) in pravi, da je moč z ustavo določene človekove pravice in temeljne svoboščine razveljaviti ali omejiti za čas trajanja vojnega ali izrednega stanja, vendar v obsegu, ki ga tako stanje zahteva, in tako, da sprejeti ukrepi ne povzročajo neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, narodni pripadnosti, spolu, jeziku, veri, političnem ali drugem prepričanju, gmotnem stanju, rojstvu, izobrazbi, družbenem položaju ali katerikoli drugi osebni okoliščini. 

Dejstvo je, da je zaradi uvedbe izrednih razmer žal številnim državljanom okrnjena pravica do dela. Prav tako je dejstvo, da je Vlada RS pripravljena z izrednimi ukrepi izrazito priskočiti na pomoč podjetjem in redno zaposlenim. Ti ukrepi med drugim redno zaposlenim delavcem zagotavljajo delno nadomestilo izpada osebnega dohodka in plačilo prispevkov. Torej nekaj, kar država naredi za svoje državljane v času izrednega stanja. Dejstvo pa je tudi, da v skladu z do sedaj posredovanimi informacijami s strani Vlade RS samozaposleni nismo niti približno deležni primerljivih ukrepov, ki bi nam zagotovili finančno in socialno varnost v isti meri, kot to velja za ostale zaposlene. 

Mar mi nismo zaposleni in kot taki po Ustavi RS v izrednih razmerah, ko je okrnjena nasa pravica do dela, upravičeni do enakopravnega obravnavanja kot vsi drugi zaposleni v državi? Nas država namerno diskriminira in s tem krši ustavo?

Zagotovo niste nikdar bili samozaposleni, zato tudi nimate predstave o tem in ne veste, da je treba vsak mesec plačati približno 500€ prispevkov. Če imajo torej samostojni podjetniki mesečno pogodbo za 1500€, nam na mesec za življenje ostane 1000€. V to je treba všteti najemnino poslovnega prostora za našo dejavnost, nakup morebitnega materiala, prehrano, dopolnilna zavarovanja in druge dodatne stroške podjetja. Veliko si jih mora s tem denarjem poravnati tudi najemnino za bivanje in ostale stroški za življenje. Na osnovi vsega tega težko kje ostane kak prihranek. Med samozaposlenimi so tudi matere samohranilke, pa tudi družine z več šoloobveznimi otroki, otroki s posebnimi potrebami, itn. 

S tem, ko smo čez noč ostali brez možnosti za delo, smo dejansko odrinjeni na rob eksistence. Naslednji mesec ne le, da ne bomo imeli za prispevke - imeli ne bomo za najemnine. Za zavarovanja. Predvsem pa ne za hrano za nas in naše družinske člane.

Velika večina približno 100.000 samozaposlenih bo v naslednjem mesecu zaradi epidemije koronavirusa in zaradi ukrepov, ki jih je glede tega sprejela nova vlada, ostala lačna. In kar nekaj morda tudi brez strehe nad glavo.

Ker vladajoča koalicija s predsednikom Vlade RS, Janezom Janšo na čelu in resornim ministrom Zdravkom Počivalškom ter vključno s posameznimi strokovnjaki, ki so pripravljali zakone ni upoštevala niti enega izmed predlaganih ukrepov, ki bi omogočili golo preživetje samostojnih podjetnikov in njihovih družin, smo dne 18. marca 2020 istim ljudem poslali poziv k dialogu, katerega namen je bil, da ničesar o samozaposlenih ne odločajo brez samozaposlenih.

Včeraj, 18. marca, ste po hitrem postopku in ob očitni in neomajni podpori Državnega sveta RS, ki se je celo odrekel svoji ustavni pravici in nalogi, potrdili zakon, ter nam vnovič pokazali, da smo samozaposleni skupaj z našimi družinami drugorazredni prebivalci.

Medtem, ko zaradi epidemije koronavirusa evropske države ne le odpisujejo plačilo prispevkov samozaposlenim, pač pa jim celo ponujajo finančno pomoč - smo samozaposleni V SLOVENIJI pod novo vlado ostali brez vsakršne zaščite. 

Ne sprenevedajmo se, odlog plačila prispevkov pomeni le globoko zakreditiranje samozaposlenih, večini katerih se posel po prenehanju epidemije ne bo vzpostavil čez noč. Zato tovrsten ukrep  in vse druge ukrepe, katerih namen je dodatno poslabšati naš ekonomsko-socialni položaj, ostro zavračamo.

Tudi pred koronavirusom smo bili podvrženi mačehovskemu odnosu države. Plačilna nedisciplina javne uprave in gospodarskih družb v lasti države; plačilna nedisciplina podjetij zasebnega sektorja, ki jim ta hip z vso vnemo pomagate;  cenovni dumping skozi farso javnih naročil malih vrednosti; nepriznavanje obstoja delovnega razmerja in še bi lahko naštevali, so razlogi, zaradi katerih smo bili tudi pred koronavirusom najbolj ranljiva skupina. A nikomur ni bilo mar za to. Tako kot je to tudi sedaj. Pred virusom nekateri samozaposleni niso bili zmožni dobiti kredita, zdaj bi ga po vaše lahko. Kje je tu logika?

V javnosti se nekateri izmed vas radi sklicujete na to, da je potrebno zaščititi življenja in zdravje ljudi; da gre za nujo in da je (tako v predlogih zakonov) javnost izključena. Kaj pa smo mi? Nismo ljudje? Smo mi in naši družinski člani imuni na koronavirus?

Koronavirus nam je onemogočil poslovanje in prihodke zaradi tega, ker ste prav vi zaostrili ukrepe, ki očitno veljajo samo za nas, najmanjše. Drugorazredne. Da je začaran krog sklenjen, pa veliki podjetniki, ki ste jim neomajno izkazali finančno pomoč, še vedno opravljajo svoj posel in ogrožajo naše zdravje in zdravje drugih prebivalcev Slovenije.

 

Pozivamo vas k dialogu!

Pozivamo vas, da upoštevate ukrepe, ki smo jih predlagali v sporočilu dne 16.3.2020!

Pozivamo vas, da za zgled vzamete tiste države Evropske Unije, ki niso pozabile na svoje prebivalce in podjetnike!

Pozivamo vas, da ne dovolite, da vsaj 100.000 ljudi ostane na robu preživetja!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.