Pravljice tudi danes

Kulturna ali glasbena novica
19. 3. 2015 - 15.10

Pravljica: pripoved, v kateri se dogajajo neverjetne, samo v domišljiji mogoče stvari in v kateri navadno zmaga dobro. Primeri: »Pravljica pripoveduje o treh bratih«, »Otroci radi berejo in poslušajo pravljice«, »Bilo je lepo kot v pravljici«.

 

Danes se v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju začenja že 18. festival pripovedništva Pravljice danes. Eno od prizorišč bo letos tudi Kinodvor. Festival želi vsako leto znova pripomoči k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes in poudarjati izročila naših prednikov. O festivalu smo se pogovarjali z Alenko Veler, eno od vodij festivala Pravljice danes, ki nam je povedala, kako sta se pripovedništvo in festival v teh letih spremenila:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Letošnji tuji gost bo angleški pripovedovalec in glasbenik gvajanskih korenin, Godfrey Duncan alias TUUP. V Ljubljani smo ga lahko že videli kot del glasbene skupine Transglobal Underground. Sicer pa bo letošnji fokus obrnjen k Sloveniji:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Vedno več je govora o otrocih, ki so medijsko izpostavljeni nasilju. Kako je s tem pri pravljicah, kot so Grimmove? Ali to res tako rekoč škoduje otrokom? Nadaljuje Alenka Veler:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.