PRE:GON ZIME

Kulturna ali glasbena novica
13. 2. 2018 - 15.27

Današnje kulturne novice začenjamo v Kinu Šiška. Tudi tamkajšnji dogodek si želi odgnati zimo, kar pa bo storil na bolj netipičen način. PRE:GON ZIME je osrednji zvočni performans petdnevnega cikla poslušanja radioCone, ki se je začel v nedeljo, svoj finiš pa bo dočakal v četrtek.

RadioCona je kot projektna občasna radijska postaja za sodobno umetnost začela na 88,8 MHz oddajati pred desetimi leti. Irena Pivka in Brane Zorman iz zavoda za procesiranje sodobne umetnosti Cona sta projekt zasnovala družbeno angažirano: opozoriti sta želela, da je tudi radijska frekvenca javni prostor, in »zasedla« sta ga kot malo manj klasično galerijo.

V središču njunega zanimanja je predvsem način, kako se prostor, čas in zvok spajajo in razdružujejo. Kako delujejo v prostoru, ki je neviden in široko dostopen, a je do njega treba nekako priti. Umetniška dela, ki se ukvarjajo s tovrstnim ustvarjanjem, mnogokrat vsebujejo posnetke zvočne krajine, denimo dogajanja v parku, vodi, atmosferi ali gozdu, zvočni posnetek pa lahko ostane neobdelan ali ga poskuša umetnik na kreativen način zliti z drugim posnetkom, denimo z zvoki motnje radijske frekvence. V središču je tako vedno zvočno razumevanje prostora in razmislek o tem, kako ga doživljamo.

V dvorani Komuna nam bodo umetniki z močnim fluksom zvočnih signalov različnih frekvenc, oblik in intenzitet pomagali razumeti ujetost v klasično razumevanje zvočne produkcije. V Kinu Šiška lahko pričakujemo izbrane lokalne ustvarjalke in ustvarjalce, ki bodo od 20. do 22. ure poskrbeli za glasbeno-umetniški nastop; temu pa boste lahko prisluhnili tudi na frekvenci Radia Študent.

V centru mesta, bolj natančno v ZRC SAZU, bo tekla beseda o sodobni Turčiji. Pogovor je spremljevalni dogodek k razstavi Otroci in ženske v zaporih Turčije, ki nosi jasno sporočilo o razmerah v državi, kjer zapirajo celo otroke »sumljivih« državljanov. Povabljeni gosti bodo poskušali razjasniti širitev vedno bolj surovih načinov vladanja, ki prečijo tako geopolitično raven kot notranje državne poteze.

Kaj se torej pravzaprav dogaja v Turčiji? Na to vprašanje bodo odgovarjali Arne Zupančič, novinar Radia Študent in poznavalec Bližnjega vzhoda, Anja Zalta, sociologinja religije in predavateljica na Filozofski fakulteti UL, ter Primož Šterbenc, predavatelj na Univerzi na Primorskem in strokovnjak za Bližnji vzhod. Moderiral pa bo Boris Vasev, nekdanji urednik aktualnopolitične redakcije na Radiu Študent in novinar RTV.

Za pojasnilo o zapiranju migrantov in otrok smo povprašali Arneta Zupančiča.

Izjava:

Današnji dogodek Razumeti sodobno Turčijo: vera in država bo potekal ob 19. uri v ZRC SAZU.

Kulturne novice je pripravil vajenec Maks.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.