Prekmurska in prleška umetnost v Ljubljani

Kulturna ali glasbena novica
Ferenc Király, lendavski kipar
10. 9. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, dragi poslušalci, danes je svetovni dan preprečevanja samomora. Na to temo ravnokar zamujamo strokovni posvet na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. Polagamo vam na srce - poiščite najbližje in jim zaupajte svoje stiske. Če ste najbližji, ki so vam zaupane stiske, pa ne veste, kam z njimi, se lahko čez dva dni udeležite spletnega seminarja o tem, kako se pogovarjati z nekom, ki razmišlja o samomoru. Povezavo bomo objavili pod novico.

Če vam doma mori ali stojite ob strani nekomu s suicidalnimi mislimi, se poskusite zamotiti s katerim izmed današnjih dogodkov. Opcij je veliko, v Ljubljani vas na samomor spomni performans Preživeti Art z obešenjaško zanko na plakatu. Čez rob nas lahko poženejo tudi slabi materialni pogoji v kulturi, o čemer bodo razpravljali v Kopru na prvi dan festivala JEFF.

Izjava Jožeta Denka

Nacionalni inštitut za javno zdravje poroča, da je pojavnost samomora v vzhodnih statističnih regijah nižja. In ravno o Prekmurju in Prlekiji bo v današnjih novicah največ govora.

Danes vas vabimo na glokalno razstavo, torej lokalno in globalno …

Izjava Jožeta Denka

… razstavo prleških in prekmurskih likovnih umetnikov, ki po 15 letih spet razstavljajo v Ljubljani v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Gnes večer do praznüvali petindvejste let delüvaja Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije. Več o lokalnih posebnostih pove predsednik društva, kustos in tudi avtor del z razstave Jože Denko.

Izjava

Na razstavi so zbrana dela članic in članov društva iz zadnjih 25 let delovanja po njihovem izboru. Razstava torej ni tematska, temveč želi prikazati individualne specifike avtorskega dela. Denko posebej izpostavlja kiparska dela Ferenca Királyja.

Izjava

Če smo začeli na negativno noto, tudi končajmo tako. Kot mnoga druga se tudi Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije spopada z enormno majhnimi sredstvi pokroviteljev, v glavnem Mestne občine Murska Sobota, potem ko so v kapitalizmu izgubili stik z lokalnim, zdaj propadlim gospodarstvom. Podprimo lokalno in obiščimo razstavo.

Kulturne novice je pripravila prlečka Rébrana.

 

 

Spletni seminar: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-kako-se-pogovarjati-z-nekom-ki-...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness