Preletel sem ZUJIK pred Banko Slovenije

Kulturna ali glasbena novica
30. 5. 2013 - 14.15

 

Kdor želi najeti prostore Male galerije na Slovenski 35, naj se do jutri prijavi na razpis Banke Slovenije. Da, Banke Slovenije. Malo galerijo lahko najamete za najmanj 700 evrov na mesec, končna višina najemnine je namreč odvisna od odziva potencialnih najemnikov, obratovalne stroške pa boste plačevali sami. Tako bo tudi nacionalna banka nekaj zaslužila na račun umetnosti, ki jo, najbrž v skladu s svojo fiskalno naravo, dojema kot povsem komercialno dejavnost. Z Malo galerijo je sicer med leti 1980 in 2011 upravljal javni zavod Moderna galerija.

Ministrstvo za kulturo je objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Z delom predloga, ki obravnava problematiko samozaposlenih v kulturi se bomo še ukvarjali, tokrat pa komentiramo zgolj enega izmed predlaganih členov, in sicer 98., ki predvideva pogoje za razvezo pogodbe v javnem interesu. Predlog gre takole: »Če se v letih po podpisu pogodbe zmanjša obseg sredstev, ki je v državnem proračunu namenjen za kulturo, do takšne mere, da izpolnitev pogodbe za financiranje ni več mogoča, se pogodba na predlog ministrstva razveže. Prejemnik sredstev mora izvesti tolikšen del programa ali projekta, ki ustreza do razveze pogodbe prejetim sredstvom, razen če taka izpolnitev ni smiselna. V tem primeru mora vrniti sredstva, ki jih je prejel in niso bila porabljena za izvedbo programa ali projekta, ki je bil predmet pogodbe.«

Pri tej formulaciji je predvsem problematična praktično neomejena fleksibilnost na strani financerja, to je države, ki si potemtakem lahko privošči vsakršne skorajda poljubne spremembe pogojev financiranja. Zastavlja se nam vprašanje, kaj je potemtakem sploh smisel pogodbenega razmerja, ali pogodba sploh kaj garantira, če se jo lahko spreminja v skladu s tekočim spreminjanjem državnega proračuna. Tovrstno zakonsko določilo je problematično, ker v bistvu odpira paradigmatsko vprašanje umika države, ki ne prevzema nobene odgovornosti za izvajanje svoje družbene funkcije, temveč jo prelaga na posameznike. Po drugi strani vpis takšnih pravil v zakonodajo ne pomeni nič drugega kot vnovične uveljavitve terorja zakonov, ki vedno bolj služijo interesom finančnikov in vedno manj interesom ljudi.

Zdaj pa nazaj v realnost produkcije. Danes se začne sedmi gledališki festival Prelet, ki ga organizirata Mladinsko in Glej, v obliki pregleda svojih devetnajstih izbranih predstav. O izboru predstav in posebnostih letošnje izdaje festivala smo se pogovorili z Rokom Avbarjem iz Gleja:

// izjava v posnetku //

Pojdite torej na Prelet, preberite si ZUJIK, če morate, in si najemite Malo galerijo, če jo lahko.

 

Kulturne novice je sestavil Nenad J.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness