Premraženji filmarji na Zoomu z ministrom

Kulturna ali glasbena novica
Udeleženci dogodka: Urša Menart in Miran Zupanič, Matevž Luzar, Jožko Rutar, Metod Pevec, Sonja Prosenc, Klemen Dvornik, Špela Čadež, Petra Vidmar, Matjaž Ivanišin, Vasko Simoniti in Uršula Menih Dokl
15. 4. 2021 - 15.10

V pondeljek, 12. aprila, se je skupina filmskih ustvarjalcev sestala z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem ter vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Uršulo Menih Dokl [mEnih dOkl]. Sestali se niso   kot svetovalne skupine v prostorih ministrstva, temveč na javnem dogodku Režiserji v dialogu z Ministrstvom za kulturo, ki ga je organiziralo Društvo slovenskih režiserjev in ga je bilo mogoče v živo spremljati preko Zooma.

Na dogodku je skupina mednarodno priznanih slovenskih režiserk in režiserjev ter producentk in producentov ministru in vršilki dolžnosti zastavljala vprašanja v zvezi s trenutnim zastojem slovenske filmske produkcije. Pogovor sta moderirala predstavnika Društva slovenskih režiserjev, režiserka Urša Menart ter režiser, red. prof. Miran Zupanič, tudi predstojnik katedre za filmsko režijo na AGRFT. Dialog se je vrtel okoli treh središčnih tem.

Prva od njih je vprašanje potrjenih proračunskih sredstev, ki jih Ministrstvo za kulturo kljub zahtevkom, oddanim 28. februarja 2020, Slovenskemu filmskemu centru ni sprostilo vse do sprejetja PKP 7, 31. decembra 2020. Zaradi te »zamrznitve« so filmski ustvarjalci, ki so svoje delo pri produkciji že opravili, po več mesecev čakali na izplačila honorarjev. Nekateri producenti so filmskim ustvarjalcem v tem obdobju plače pokrivali iz lastnega žepa, je ministru v ponedeljek povedala producentka Petra Vidmar, ki je leta 2020, da je lahko plačala honorarje filmskim delavcem, celo prodala nepremičnino. Minister Vasko Simoniti je v odzivu poudaril, da želi pomagati vsem, ki imajo zaradi situacije osebne dolgove, ter dodal:

Izsek

Okoli 800.000 evrov, ki jih omenja minister, SFC zaradi zapletov z uvrščanjem filmov v Načrt razvojnih programov namreč ni mogel povrniti filmskim producentom. Dolgovi do producentov so se tako prenesli v leto 2021.

Od lanskih, še nepozabljenih težav je pogovor prešel k sveže zadanim ranam. Naslednji sklop vprašanj, zastavljenih Simonitiju in Menih Dokl, se je nanašal na trenutno dvomesečno zamujanje z imenovanjem sveta Slovenskega filmskega centra. Za imenovanje sveta SFC je – tako kot za uvrščanje filma v Načrt razvojnih programov – sicer pristojna vlada, brez imenovanega sveta pa je stanje v filmskem sektorju spet na nek način »zamrznjeno«. Iz SFC so nam sporočili, da od vlade niso prejeli še nobene informacije, kdaj bo svet imenovan. Svet sicer potrjuje program agencije in imenuje strokovne programske komisije, ki delijo sredstva za filmske projekte. »Verjamemo,« so zapisali na SFC, »da bo Ministrstvo za kulturo naredilo vse, da Vlada RS čim prej imenuje Svet SFC.« 

Da se ministrstvo trudi, sta na dogodku zagotovila tudi Simoniti in Menih Dokl. Takole je neimenovanje sveta komentiral minister za kulturo.

Izsek

Uršula Menih Dokl je dodala, da trenutno ministrstvo za kulturo kot predstavnik ustanovitelja javne agencije SFC prevzema določene obveznosti in naloge, ki jih sicer opravlja svet SFC, in se tako trudi za čim bolj nemoteno delovanje. Zupanič je takole povzel situacijo.

Izsek

Od preteklih travm in sveže zadanih ran do trepetanja pred obeti prihodnosti. Tretja tema pogovora se je vrtela predvsem okoli novega filmskega zakona, ki ga pripravljajo na ministrstvu. Minister je povedal, da je bil zakon sicer pripravljen že pred leti, njegova vsebina pa da med drugim združuje javne zavode, opredeljuje zunajproračunske vire financiranja in omogoča povišanje proračunskih sredstev. Menih Dokl je kasneje podrobneje razložila združevanje zavodov: z novim zakonom je predvidena združitev javne agencije Slovenski filmski center ter javnega zavoda Filmski studio Viba film.

SFC je možnosti združitve načeloma naklonjen. Razdrobljenost institucij, ki jim je naloženo uresničevanje javnega interesa na področju filma, predstavlja oviro na poti do učinkovitejšega delovanja. V okviru celostne prenove zakonodaje spodbujajo premislek o smotrnosti združitve v celovit filmski inštitut po zgledu drugih evropskih držav.

Posamezne filmske ustvarjalce je v ponedeljek zanimal odgovor na vprašanje, zakaj v pripravo novega filmskega zakona niso vključeni predstavniki krovnih strokovnih organizacij. Predstavnika z ministrstva sta zagotovila, da so bili predstavniki stroke vključeni že pred leti, ob prvem snovanju zakona, in da so vključeni tudi tokrat. Zupanič je takole komentiral njune odgovore.

Izsek

Pogovor se je nadaljeval z vprašanji glede prihodnosti slovenskega filma, proračunskih sredstev, digitalizacije, spodbud za snemanje tujih produkcij v Sloveniji in ustvarjanja varnejšega prostora za ustvarjalce. Minister je moral pogovor predčasno zapustiti, Menih Dokl pa je ostala do konca in poudarila, da je tudi v prihodnje pripravljena nadaljevati dialog.

Zamrznjeni filmski svet je spremljala vajenka Neja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Film je orožje!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.