Preporod treh dialoških skupin

Kulturna ali glasbena novica
31. 1. 2023 - 13.30

Ministrstvo za kulturo je 23. januarja imenovalo tri delovne skupine za trajni dialog v kulturi, po domače dialoške skupine. V prvi se bodo predstavniki ministrstva pogovarjali s samozaposlenimi in drugimi delavci v kulturi, v drugi s predstavniki nevladnih organizacij, v tretji pa s predstavniki javnih zavodov.

Dialog z deležniki v kulturi je tako, po dveletnem premoru v času vlade Janeza Janše, ponovno stekel. Pred prekinitvijo marca 2020 so dialoške skupine delovale dobro desetletje, njihova ponovna vzpostavitev pa je bila ključna zahteva strokovne javnosti in ena izmed koalicijskih zavez nove vlade. Tjaša Pureber, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik, predstavi naloge dialoških skupin.

izjava

Polona Torkar, strokovna vodja društva Asociacija, ki zagovarja interese nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, ponovno vzpostavitev dialoških skupin pozdravlja. Vendar pripominja, da je to najmanj, kar lahko ministrstvo naredi.

izjava

Dodaja, da so lahko dialoške skupine pomembno sredstvo vpliva na ministrstvo, v kolikor bodo mesto konstruktivnega, argumentiranega dialoga.

Tradicionalno sta delovali le dve skupini, torej skupina za dialog z nevladnimi organizacijami in skupina za dialog s samozaposlenimi v kulturi. Nekatere spremembe, poleg uvedbe nove skupine za dialog z javnimi zavodi, so tudi vsebinske.

izjava

Vsaka od treh dialoških skupin šteje deset članov, od tega v vsaki skupini sodelujejo trije predstavniki Ministrstva za kulturo. Člani so bili imenovani na podlagi javnega vabila, ki je bilo na spletni strani ministrstva objavljeno lani sredi oktobra. Izbor predstavnikov je Ministrstvo za kulturo prepustilo Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij kot horizontalni organizaciji, ki združuje nevladnike z vseh področij.

Ob ponovni vzpostavitvi skupin v začetku letošnjega leta sta predstavnici Asociacije članici kar dveh od treh vzpostavljenih skupin. Predsednica društva Inga Remeta je članica skupine za trajni dialog z nevladnimi organizacijami. Polona Torkar, ki sodeluje v skupini za trajni dialog s samozaposlenimi in drugimi delavci v kulturi, pojasni, kaj so cilji dialoga za Asociacijo.

izjava

Društvo Asociacija je že junija 2020 takratnega ministra za kulturo Vaska Simonitija pozvalo k ponovni vzpostavitvi dialoških skupin kot ključnega mehanizma za ohranjanje sodelovanj med civilno družbo in ministrstvom. Polona Torkar poudarja, da bi bilo to vlogo dialoških skupin smiselno uzakoniti.

izjava

Delovne skupine naj bi se predvidoma shajale šestkrat letno, poleg tega pa naj bi se vse tri skupine dvakrat letno srečale na skupni seji, na kateri bi razpravljale o temah, ki se tičejo celotnega sektorja. Koordinacija dialoških skupin je prepuščena novoustanovljenemu Direktoratu za razvoj kulturnih politik.

izjava

Prioritete Direktorata za razvoj kulturnih politik v letošnjem letu predstavi Tjaša Pureber.

izjava

 

Kulturne novice je pripravila Neža Vengust.

 

Naslovna slika: avtorica teksta. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.