Prešerna posprava Marka Breclja

Kulturna ali glasbena novica
10. 2. 2022 - 15.10

Potem ko smo z uradno državno prireditvijo ob Prešernovem dnevu proslavili Prešernova nagrajenca in prejemnike nagrad Prešernovega sklada, se ozrimo še k tistim, ki Prešernove nagrade niso dobili, pa so kljub temu ali ravno zato pripravili proslavo, no, neke vrste …

Tako smo v torek, na večer kulturnega praznika, odromali v galerijo Vžigalica na odprtje Prešerne posprave Marka Breclja, pri kateri sta sodelovala kuratorja Vasja Cenčič in Jani Pirnat. Pri zasnovi in zbiranju materiala je sodeloval tudi sam umetnik, ki pa je prejšnji petek, 4. februarja, umrl. Pirnat nas je v vlogi vodiča popeljal po galerijskih prostorih, da bi nam pokazal in razkazal, zakaj bi si po njegovem mnenju Brecelj zaslužil Prešernovo nagrado za življenjsko delo. 

izjava

Kaj bi še povedali o Marku Breclju, česar še nismo in še ne bomo? Pesnik, glasbenik, performer, kantavtor, kulturni aktivist, mehki terorist, mladinski in socialni delavec. Pol stoletja, po vsej Jugi. Ob vstopu v galerijo nas obkrožijo zidovi s stripi, ki nagovarjajo politično udejstvovanje Marka Breclja. 

izjava

Ogled nadaljujemo med dokumentarnimi in umetniškimi videi, zvočnimi posnetki, predmeti, ki jih je uporabljal pri mehkoterorističnih akcijah; pot nas vodi mimo njegove diskografije do artefaktov iz življenja mladinskega delavca v koprskem mladinskem, kulturnem, socialnem in multimedijskem centru

izjava

Pirnat pove, da razstave Soap Opera istrskega kolektiva Stran 22, ki je prostore Vžigalice zasedala pred Pospravo, niso umaknili, temveč so v parazitskem slogu znotraj nje enostavno naselili nove predmete in kontekst. Tudi v sobici z arhivskimi posnetki performativno-glasbenih nastopov z Ivanom Volaričem - Feom po zraku letijo in se razblinjajo milni mehurčki.

A mehurčki se ne razblinjajo le v Žajfnici. Na Pospravi vidimo še precej večji mehurček, da ne rečemo mehur, ki se razprostira nasproti portreta še večjega Franceta Prešerna.

izjava

Razblini.

Preberimo torej, kaj je Peter Tomaž Dobrila zapisal v nominaciji Marka Breclja za Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2019: 

»Idejni vodja ter nosilni izvajalec želi s predstavitvijo mehko-terorističnih akcij zabavno nagovarjati vse generacije, naj v svojih okoljih rušijo dušečo prevlado korektnega vedenja in izražanja, s katerim Sistem varuje svojo prevlado in zakriva surovo jedro lastnega uničevalnega in nasilnega bistva.«

izjava

Je torej nastopil trenutek, ko bo Marko Brecelj prišel v bolj posvečene roke, ki ga bodo natančno pregledale, ocenile, zglancale in postavile na marmorni podstavek v takšnem ali drugačnem velepomembnem muzeju?

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Iva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ob vstopu v galerijo sem jaz dobila občutek, kot da bi vstopila v hodnik (pred-prostor) MKSMCja. 🥰

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness