Prihajajo Rdeče zore!

Kulturna ali glasbena novica
6. 3. 2019 - 15.00

Spoštovane poslušalke, ker se danes pričenja že 20. feministični in kvirovski festival Rdeče zore, smo v duhu tega za začetek današnjih kulturnih novic izpostavili prav vas. Pa vseeno lepo pozdravljeni tudi poslušalci. Čeravno se festival uradno odpira z današnjim dnem, se bodo dogodki odvili in odvijali tudi pred in po festivalskem času. Med drugim se je tako že v začetku meseca otvoril 1. del skupinske razstave Feministične umetnosti na ALOU-ju, naslovljen Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri v Galeriji Alkatraz. O organizaciji in programu festivala ter kako se je ta spreminjal skozi leta nam je več povedala Eva Taja Cimerman.

Izjava

Festival Rdeče zore tako že vrsto let odpira prostor predvsem neuveljavljenim kvir in feminističnim ustvarjalkam v območju vizualne umetnosti, glasbe, gledališča, performativnih praks, filma, literature in teorije. Eva Taja Cimerman je za nas izpostavila nekaj dogodkov, ki se bi jih bilo vredno udeležiti.

Izjava

Dogodki letošnje edicije festivala se bodo odvijali na območjih AKC Metelkova mesto in Avtonomne tovarne Rog. Prav tam bodo v prostorih Socialnega centra danes ob 21. uri kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si podelili verjetno najbolj medijsko odmevno nagrado bodeča neža za seksistično izjavo leta. Anti–nagrado podeljujejo od leta 2013. Letos je bilo nominiranih 28 izjav, na današnjem dogodku pa bodo prestavili pet finalistov, od katerih bodo izbrali enega, ki ga bo neža zbodla v jezik. Ali se je stanje seksističnega govora v naši medijski krajini v letih podeljevanja kaj spremenilo? Ponovno Eva Taja Cimerman.

Izjava

Od Rdečih zor pa k Tintinu oz. stripu belgijskega striparja Georgesa Remija – Hergéja, v katerem je zaživel prav ta junak. Danes se bo ob 20:00 v prostorih Trubarjeve hiše literature v sklopu cikla Zadnja plat, v kateri lahko spoznate stripe, ki domujejo v Mestni knjižnici Ljubljana, o Tintinu o njegovi komičnosti za otroke oz. o njegovem rasističnem manifestu spraševala stripovska raziskovalka in kritičarka ter sodelavka Radia Študent Pia Nikolič.

Rdečila se je Kaja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness