Pripovedovati o vojni in jokati s Chopinom

Kulturna ali glasbena novica
22. 2. 2016 - 15.10

»Kako pripovedovati vojno?« Možni odgovor, zvitorepčevsko razpet med zlati molk rubrike »Brez komentarja« in rek, da je »podoba vredna tisoč besed«, je strip! Ob zastavljenem vprašanju se spomnimo Ivana Štandekerja oziroma njegovega zadnjega poročila iz oblegane bosanske prestolnice, v katerem je junija leta 1992 tik pred nasilno smrtjo zapisal: »Rad imam mesta, ne pa tudi tistih, ki jih uničujejo.« Ivo, tudi nesmrtni stripovski junak Muhe, ene izmed devetih kratkih zgodb cikla Bosanske basni, v katerem Tomaž Lavrič pripoveduje o predolgi bratomorni vojni, ki je sledila razpadu Jugoslavije. Gre za črno-beli strip z vsemi niansami boja za preživetje, med katerim si človek briše rit z mirovnimi sporazumi. V Muli, Psu, Svinji, Ribi, Kači, Ptici, Muhi, Miši in Mački, Lavrič z vso surovostjo prelepo nariše in napiše balkansko verzijo El-P-jevega komada Dead Disnee s sledečim refrenom:

»When the city burns down I'm gonna go to Disney World.«

O alternativah Tomažu Lavriču in njegovim bratom v orožju oziroma stripovskim oblačkom, ki tako pomirjujoče spominjajo na cigaretni dim, bomo danes ob 17. uri v Slovenskem mladinskem gledališču prisluhnili pogovoru z naslovom »Kako pripovedovati vojno?«. S Štandekerjevim prijateljem in novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem ter njegovim stanovskim kolegom Erikom Valenčičem bo kramljala voditeljica Ružica Luksemburg, ki je dogodek na kratko predstavila takole:

Izjava

 

»Šopaj, samo šopaj Chopina« pa bo danes po 22. uri odmevalo iz Roga. Oscar Wilde je nekoč izjavil, da se ob igranju glasbe Frederica Chopina počuti, kot da joka oziroma žaluje zaradi tujih grehov in tragedij. V počastitev prihajajoče obletnice skladateljevega rojstva 1. marca se bo v dvorani Cirkus, ki se nahaja v bivši fabriki bicikljev na Trubarjevi, zgodil koncert Chopin a la Jazz, na katerem bo njegovih 11 Nokturnov služilo kot izhodiščna struktura jazzovske improvizacije pianista Marka Petrušiča in kontrabasista Thierna Dialla.

 

Za konec kulture pa še malo breakdancea s političnega parketa: SMC dvomi, Desusova kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar pa ne – glede novele zakona o medijih namreč. Bo zato pred vnovičnim glasovanjem v DZ današnje koalicijsko srečanje prava mala vojna in bodo poslanci po njej do solz nabijali Chopina?

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness