Pritiski na kulturo

Kulturna ali glasbena novica
23. 6. 2014 - 14.10

Negativni vplivi kapitalizma so vse bolj vidni v vseh segmentih družbe. Danes se bo na prvem Maratonu o umetnosti in medijih v Moderni galeriji razpravljalo o sistemskih pritiskih na sfero kulturnega novinarstva. Poglobljeni razmisleki o umetnosti se vse bolj umikajo plitvim škandaloznim ali zabavnim prodajno uspešnim novicam, medtem ko so akterji kulture utišani in potisnjeni v margino ter včasih celo prisiljeni za preboj iz nje posegati po vse bolj samouničujočih metodah. Do diktata trga v novinarstvu je bil kritičen že Marx, pomena kapitalizma za umetnost pa verjetno sploh ni mogoče preceniti, vendarle pa smo povprašali organizatorko debate, Martino Vovk, kako neki pričakujejo, da bo pogovor kulturnih delavcev lahko imel kakršenkoli vpliv na imperative kapitala.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Sedaj pa poglejmo še k drugi vrsti pritiskov na kulturo, za katere ne potrebujemo teoretskih debat, da nas zbodejo v oči. Na 51. seji Mandatno-volilne komisije Državnega zbora je 17. junija 2014 vodja poslanske skupine SDS, Jože Tanko, v zvezi s predlogom imenovanja priznane umetnice Teje Reba v upravni odbor Prešernovega sklada izjavil:

*Izjava se nahaja v posnetku

V nadaljevanju njegovega govora smo se lahko prepričali, da stranka SDS ne odpušča. Da kdo kljub vsem kompetencam po njihovem ni primeren za kakršnokoli javno funkcijo, pa je dovolj že to, da je kdaj v preteklosti sodeloval s komerkoli, ki v očeh stranke ni na liniji.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Epilog zapleta pričakujemo jutri, na naslednji seji.

 

Kulturne novice je pripravil Mirt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness