Prizemljeno žuranje

Kulturna ali glasbena novica

V tokratnih kulturnih novicah poročamo o festivalu kritične misli in elektronske glasbe Grounded, ki se je včeraj začel pred Švicarijo v Tivoliju. V prvem tematskem sklopu smo poslušali predavanji z naslovom »Svet kot dobava in nakup« dr. Igorja Bijukliča in »Politična odgovornost v času organiziranega laganja« dr. Vlaste Jalušič, ob 19.30 pa se je pričelo izvajanje aktivističnega sklopa festivala. Okroglo mizo z naslovom Utišane resnice bojev je moderirala novinarka Monika Weiss. Na panelu so sodelovali štirje slovenski aktivisti: pravnica Iza Thaler iz civilne iniciative InfoKolpa, medijski aktivist Domen Savič z zavoda Državljan D, Andreja Slameršek, predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije, in naravovarstvenica Mateja Sattler iz društva EKO Anhovo in dolina Soče. Po okrogli mizi je festival prešel v glasbeni del, na katerem so nastopili glasbeniki različnih nians elektronske glasbe: Drone emoji, Golin, Evil Medved in B L N.

in njegova vizualna podoba
 / 14. 11. 2018

Grounded so organizatorke v uvodnem nagovoru opisale kot festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja. Leta 2015, ob prvi izvedbi festivala, so se ob povečanju migracij posvetili njihovi avtonomiji, leta 2018 intimi v času umetne inteligence, lani pa avtomatizaciji in oblasti. Tema letošnjega festivala je resnica, ki jo čedalje bolj nadomeščata zavajanje in laž, kot se kaže na primeru medijev v rokah vladajočih strank ter socialnih omrežij. Razpad resnice organizatorji na spletni strani povezujejo »z vzponom novih tehnologij, ki pospešujejo pretok informacij, obenem pa relativizirajo dejstva in totalizirajo mnenja«. 

Dr. Igor Bijuklič se je v svojem predavanju ukvarjal s problemom samoumevnosti pretoka informacij v medijski družbi, ki brez posameznikove vednosti izkorišča zasebne podatke, da napaja potrošništvo. Najnovejše tehnologije pač niso nevtralnega značaja: s sprevračanjem pogojev našega izkustva sveta krnijo možnost udejstvovanja v javnem medijskem prostoru, zato Bijuklič poziva k oblikovanju pismenosti, s pomočjo katere bi se lahko vprašali, kaj nam mediji sporočajo in zakaj to počnejo. 

Dr. Vlasta Jalušič se je v svojem predavanju oprla na koncept organiziranega laganja, ki ga je razvila Hannah Arendt. Organizirano laganje se po mnenju Hannah Arendt pojavilo v 20. stoletju, predvsem pa sta se ga med drugo svetovno vojno posluževala nacizem in stalinizem. Do danes se je razvilo v vedno nove oblike dezinformacij. S tem konceptom, meni Jalušič, lahko bolje razumemo, kako struktura političnega prostora vpliva na našo zmožnost razlikovanja med resnico in neresnico. Organizirano laganje se od tradicionalnega razlikuje po vzpostaviti sistema, kjer ni več resnice, saj laž postane samoumevna do te mere, da ji verjame celo njen avtor. 

Aktivisti Iza Thaler, Domen Savič, Andreja Slameršek in Mateja Sattler so na okrogli mizi predstavili cilje delovanja svojih organizacij, ki se pogosto spopadajo z mankom finančnih sredstev. Predstavili so tudi metode, s katerimi si prizadevajo doseči svoje cilje, zlasti ozaveščanja javnosti o izbranih problematikah in pravnih postopkih. Opisali so tudi svoje izkušnje z večkrat neresnicoljubno medijsko krajino.

Težave z nezainteresiranostjo mainstream medijev za pokrivanje naravovarstvenih tem je na panelu predstavila Andreja Slameršek iz Društva za preučevanje rib Slovenije:

Izjava

Iza Thaler iz Infokolpe, ki se ukvarja s pomočjo migrantom v Sloveniji, je poudarila, da je bila pravna podlaga za pushbacke migrantov postavljena že pod prejšnjimi vladami:

Izjava

Pogovornemu delu festivala je prisostvovalo zlasti starejše poslušalstvo približno stotih posameznikov, ki je ob koncu okrogle mize večinoma zapustilo prizorišče. Glasbeni del je pritegnil nekoliko mlajšo populacijo, ki je zapolnila maksimalno kapaciteto 250 obiskovalcev. 

Festival se bo z mešanico diskurzivnega in glasbenega dogajanja odvijal še danes in jutri. Obiskali boste lahko še pogovore tujih in domačih udeležencev o teorijah zarot, resnici in laži v politiki, vplivih tehnologij na resnico ter nevarnostih totalitarizma. V glasbenem delu bo moč prisluhniti še nekaterim imenom elektronske glasbe, kot so SHYGIRL, WARREGO VALLES in POUCH ENVY

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness