Problematični prostor in označevalec 'Rad imam'

Kulturna ali glasbena novica
23. 10. 2013 - 14.15

Pozdravljeni tudi danes v kulturnih novicah. V zadnjem času so se kulturni dogodki in dogajanja povsem razpasli, zato gremo kar k stvari. Včeraj je potekala seja Nacionalnega sveta za kulturo, ki nikakor ni bila skromna. Glavni problem, ki so ga na seji obravnavali, je prostorska problematika treh umetniških akademij: Akademije za glasbo, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Predvidena gradnja omenjenih akademij je pod vprašanjem zaradi finančnih razlogov in verjetno še mnogo drugih, manj pragmatičnih.

Prostorska problematika umetnostnih akademij je namreč znotraj Nacionalega sveta za kulturo prisotna vsaj od leta 2008 dalje. Po mnenju Zupaniča Univerza v Ljubljani vodi politiko, ki vse tri omenjene akademije potiska na rob preživetja, kar posledično povzroča odmiranje strok. Minister za kulturo Uroš Grilc pa je projekt izgradnje kompleksa treh umetniških akademij označil kot primer prelaganja odgovornosti. Poudaril je, da je izgradnja umetniških akademij kot ena izmed prednostnih nalog vključena tudi v predlog Resolucije o Nacionalnem programu za kulturo 2014-2017. Toda kot rečeno, ni problem v tem, da bi vsi ignorirali to problematiko, problem je v tem, da jo z načinom, kako jo upoštevajo, ohranjajo kot tako še naprej.

Toda gremo s kulturo dalje: danes ob 19. uri bo v Aksiomi odprtje razstave Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše z naslovom Dražba, ki bo trajala do 15. novembra. O njej smo govorili z Janezom Janšo.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Janša pa nam je opisal tudi bolj vsebinski element razstave.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Prav tako ob 19. uri bo danes v prostorih LUD Literature na Erjavčevi 4 v Ljubljani okrogla miza, kjer bosta ob voditeljici Barbari Pogačnik sodelovali Jelka Ciglenečki in Ignacija J. Fridl. Lotili se bodo žanrskih vprašanj o eseju, raznolikosti slovenske esejistike, pomenu in branosti te literarne zvrsti – vse to pod naslovom Kaj je knjiga esejev?

Kulturne novice je pripravil Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.