PROBLEMI NA KONGRESNEM TRGU

Kulturna ali glasbena novica
28. 11. 2019 - 15.10

Pozdravljeni. Če ste ta teden spremljali kulturne novice, veste, da se zaradi sprva varčevalnih ukrepov in kasneje zaradi pomanjkanja finančnih sredstev s 1. 12. zapira knjižnica Inštituta za novejšo zgodovino. V ponedeljek je revija Razpotja objavila poziv za ohranitev knjižnice, v katerem podpisniki vodstvo INZ, zlasti direktorja Jureta Gašpariča, ministra za znanost Jerneja Pikala in vlado pozivajo, naj najdejo ugodno rešitev za uporabnike knjižnice. Oglasili so se tudi z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in sicer z javnim pismom, ki smo ga prebrali v etru pred dobro uro, prav tako pa je obelodanjeno na naši spletni strani.

Iz knjižnice se prestavljamo v filharmonijo. V začetku oktobra smo poročali, da je direktorica Marjetica Mahne pričela postopek predčasne razrešitve pomočnika direktorja za področje orkestra Klemna Hvale. Svoje ukrepanje je utemeljila z naslednjimi besedami. Citiramo: "Razlog za odločitev je presoja direktorice, da gre za ravnanja, ki bi lahko vrgla senco na SF, ki zmanjšujejo njeno kredibilnost in povzročajo škodo pri odnosih s partnerji. Direktorica Hvali kot pomočniku direktorja za orkester in najtesnejšemu sodelavcu ne more več zaupati. Dolžna je ustrezno ukrepati in zaščititi integriteto in dobro ime Slovenske filharmonije." Konec citata. Zoper Hvalo je bila konec oktobra vložena tudi kazenska ovadba zaradi suma zlorabe društvenih sredstev in njihovega prenosa na osebni račun.

Na seji 20. 11. pa sta svet in strokovni svet k takojšnjemu odstopu pozvala direktorico Marjetico Mahne. Kot razlog poziva navajajo neustrezno komuniciranje z javnostjo in posledično povzročitev škode ugledu Slovenske filharmonije. Na STA poročajo, da gre za drugi poziv k predčasnemu odhodu direktorice v tem letu. Zaradi finančne izgube zavoda in dejstva, da direktorica že več let izpolnjuje pogoje za upokojitev, ji je poleti odhod predlagal minister Zoran Poznič. Mahne je ponujeno možnost zavrnila, saj v svojem vodenju ni videla razloga za odstop. Tokratni poziv strokovnega sveta pa je direktorica označila za, citiramo: “popolnoma nedefiniran”. Konec citata. V Slovenski filharmoniji za izjave niso bili dosegljivi.

Državni zbor bo na današnji seji obravnaval predlog zakona o kulturnem evru. Gre za zakon o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi, ki ga je Slovenija prvič sprejela leta 1998, še v času tolarja. Po predlogu bi v kulturno področje od leta 2021 do leta 2027 vložili 122,6 milijona evrov.

Zakon se po besedah STA osredotoča na, citiramo:  “Sanacijo najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov ter ohranjanje in obnovo najbolj ogrožene slovenske kulturne dediščine, nadalje pa med drugim še ureditev osnovnih prostorskih pogojev in nakup opreme za javne zavode, katerih ustanoviteljica je država ali lokalna skupnost, ohranjanje in obnovo slovenske filmske, glasbene, baletne in plesne dediščine ter podporo rabi slovenskega jezika v digitalnem okolju.” konec citata.

Na Slovenskem knjižnem sejmu ob 19.00 lahko poslušate francosko pisateljico Veronique Olmi [veronik olmí], avtorico biografskega romana romana Bakhita [bakita], o katerem bo tekla beseda v Klubu Cankarjevega doma. Pisateljica bo zvečer podelila tudi Nodierjevo [nodjejevo] nagrado za najboljši prevod iz francoščine.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.