Proti nadzoru

Kulturna ali glasbena novica
10. 12. 2013 - 14.10

Na današnji mednarodni dan človekovih pravic se bo v Berlinu odvila novinarska konferenca o pozivu, ki je nastal v organizaciji majhne neodvisne skupine avtorjev. Gre za peticijo proti množičnemu nadzoru, ki jo je danes objavilo tudi 14 časnikov, med drugim Le Monde, Die Frankfurter in The Guardian, pa tudi nekaj Nobelovih nagrajencev, prav tako glasbenica Björk, Nick Cave in pisatelji iz 82 držav vsega sveta. Med podpisniki peticije so tudi slovenski iniciatorji Aleš Debeljak, Miha Mazzini, Dušan Šarotar, Mojca Kumerdej in koordinator Aleš Šteger, s katerim smo se pogovarjali tudi mi. Povedal nam je za kaj se zavzema peticija:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Aleša Štegerja smo povprašali tudi o vzrokih nastanka te peticije:

Izjava se nahaja  v posnetku oddaje.

Več o sami peticiji pa lahko slišite ob 17. uri v OFFsajdu.

 

 

***

Zdaj pa se podajmo še današnjim obletnicam naproti. V teh dneh 25. obletnico praznuje tudi Amnesty International, pet let starejša pa je Galerija Equrna. Ustanovljena je bila kot prva privatna galerija v Jugoslaviji, v prostorih 1984. Do sedaj so tam realizirali preko 350 razstav, katerim se je pridružilo tudi 50 razstav v tujini. Danes jubilej obeležujejo z otvoritvijo razstave 30 let Galerije Equrna z arhivskim pregledom 30-ih let delovanja galerije. Otvoritev se bo zgodila v prostorih galerije ob 19. uri. Slavnostni govornik bo Tomaž Brejc, svetovni umetnostni zgodovinar in kritik.

 

 

***

Za trenutek pa naj danes odloži delo tudi naš Radio Slovenija, ki vstopa v 86. leto. Radijska postaja Ljubljana kot predhodnica Radia Ljubljana je sicer začela delovati že 1. septembra 1928. Že deset let kasneje je imela postaja čez devetnajst tisoč naročnikov. Istega leta se je v eter prikradel mehanizem radijske kukavice, zvočnega logotipa Radia Ljubljana. Nemško letalstvo je 11. aprila 1941 bombardiralo oddajnik radijske postaje Ljubljana v Domžalah, Osvobodilna fronta pa je uspela v okupirani Ljubljani organizirati 17. novembra istega leta delovanje ilegalnega oddajnika Kričač, ki je oddajal trikrat tedensko. Oddajnik se je zaradi nevarnosti odkritja moral seliti iz ene v drugo stavbo. 1954 je bil ustanovljen Radio Maribor, ki je postal sestavni del Radia Ljubljana, zdaj del Radia Slovenija. 1965 je Radio Slovenija prvič oddajal v stereo tehniki. 1972 je nastal Val 202, drugi radijski program Radia Slovenija. Danes pa bojo v Cankarjevem domu pripravili tudi slovesnost v čast obletnici.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness