Prvomajska šola IDŠ

Kulturna ali glasbena novica
28. 4. 2015 - 15.10
Z enodnevno zamudo obeležujemo pričetek letošnje Prvomajske šole v organizaciji Inštituta za delavske študije. Gre za cikel predavanj in okroglih miz, večinoma v polje historičnega materializma umeščene teorije, ki jih prek vezave na menjujočo se specifično tematiko vsako leto organizira že omenjena institucija. Tema ciklusa, ki se de facto pričenja danes, je tokrat zadnje čase vedno bolj priljubljena oblika režima - fašizem. O centralni temi in njeni razpršitvi v vsebinske podsklope nam več pove koordinator dogodka Blaž Gselman.
* Izjava se nahaja v posnetku

Tradicionalni idiotizem slovi po tem, da tvori verigo, sestoječo iz dveh skrajnosti. Na enem koncu stoji zlohotni totalitarizem s podoblikami fašizma in boljševizma, na drugem himerični kič demokracije in liberalizma. Lahko bi rekli, da med vsemi poddogodki Prvomajske šole teče kontinuiteta, ki vnaša razcep ravno v to pojmovanje. Več o tem zopet zvemo od koordinatorja Gselmana.
* Izjava se nahaja v posnetku

Preden prebegnemo iz območja fašizma, se pomudimo še pri dejstvu, da serija dogodkov v klasični marksistični maniri vzpostavlja vez med delom s teoretskimi koncepti na eni ter prakso v ožjem – političnem – pomenu na drugi strani. Kakšno razmerje ciklus vzpostavlja med tema, ne nujno zvezanima entitetama?
* Izjava se nahaja v posnetku

Na drugem koncu Ljubljane danes zvečer poteka okrogla miza v Organizaciji pododdelka Inštituta za delavske študije, imenovanega Čajanka z Roso. Za tiste, ki še ne veste, kaj Čajanka z Roso je, kratko obrazložitev poda koordinatorka projekta Nika Kovač.
* Izjava se nahaja v posnetku

Za konec odgovorimo na vprašanje, kaj bo tema današnje prireditve Kdo, kje, kaj? - Lik ženske v improvizacijskem gledališču in kako bo le-ta potekala.
* Izjava se nahaja v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness