Ptičje petje v Španskih borcih

Kulturna ali glasbena novica
11. 3. 2016 - 15.10

Za Edwarda Cluga je to, da so ptičja krila lahko mitološka metafora za falus, izhodišče za njegovo ustvarjanje. S krili lahko ptiči poletijo nad oblake, v sfere božjega, ob izvajaju obrednih plesov pa se lahko spuščajo v območje Erosa.  Prav povezavo med ptiči, njihovimi simboli, erotiko in plesom bodo raziskovali ustvarjalci plesne predstave Ptiči. Konceptualni in koreografski vodja je že omenjeni Edward Clug, ki je svoje baletno izobraževanje zaključil v Romuniji, zdaj pa že vrsto let deluje kot plesalec in direktor baleta v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Plesna predstava je nastala pod vplivom komedije Ptiči. Gre za starogrško dramo, nastalo pod peresom komediografa Aristofana v času slavij kulta Dioniza. Poleg prepletanja različnih simbolov, ki jih utelešajo ptice, pa je Aristofanova zgodba predvsem zgodba o grajenju utopičnega sveta. Glavni junak komedije Pisteter namreč želi, da bi ptice zgradile novo mesto na nebu in tako postale posrednik stika med bogovi in ljudmi.

Predstava je nastala še v sodelovanju Bitef teatra in plesne skupine ter z Gledališčem Novi tvrđava. Nekaj o njenem nastanku in povezavi z utopijo nam pove Jelena Kajgo, umetniška direktorica Plesne skupine Bitef.

Izjava

Ptiče si lahko ogledate danes ob 20.00 v Veliki dvorani Španskih borcev.

 

V prostorih MoTA Pointa pa lahko na današnji večer poslušamo glasbo Valeria Tricollija, italijanskega ustvarjalca sodobne elektrosnke glasbe. Njegove zvočne stvaritve so sestavljene iz posnetih zvokov, šumov okolja, manjših zvočil in naprav, ki ustvarjajo glasbo sveta. Vse to pa prepleta še s poezijo in prozo, čemur boste lahko priča danes ob 20.00.

 

Tokrat se bomo prestavili še v Novo mesto, kjer bo potekalo odprtje razstave Skupajnarazen, ki jo pripravljata umetniška skupina Beli sladoled. To je umetniška skupina, ki jo sestavljata dva slikarja; Leon Zuodar in Miha Perne. V novomeški galeriji Simulaker bosta predstavila skupno delo, ki pa na nek način sploh ni skupno. Kakšen pomen se skriva za naslovom Skupajnarazen, nam pove Miha Perne.

Izjava

Podobnosti in razlike, ki vežejo umetnika v skupni razstavni prostor, boste lahko videli danes ob 19.00 v Galeriji Simulaker v Novem mestu.

 

Današnji dan je poleg plesa in petja zaznamovan še z molkom pojočega Dragana Nikolića, srbskega igralca, ki se ga verjetno vsi najbolj spominjamo iz filma Ko to tamo peva. Zvečer imate tako še en razlog več, da ostanete doma in si v njegov spomin zavrtite kakšen njegov film.

 

Pa še nekaj iz sfere kulturne politike:  Včeraj je vlada na seji Državnega zbora imenovala nove člane Nacionalnega sveta za kulturo. Spomnimo se, da je decembra lani NSK zapustilo pet od sedmih članov, saj se vlada kljub njihovemu argumentiranemu pozivu za razrešitev ministrice za kulturo ni odzvala. Tokrat je vlada za predsednico Nacionalnega sveta za kulturo imenovala Uršulo Cetinski, za člane pa Andreja Gasparija, Silvana Omerzuja, Andrejo Rihter in Toneta Partljiča. Kaj te spremembe prinašajo oziroma ne prinašajo, pa bomo še videli.

.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness