Radikalno prijateljstvo

Kulturna ali glasbena novica
19. 2. 2018 - 15.10

Tokratne kulturne novice začenjamo z žalostno novico. V 48. letu starosti je umrl bosanski Rom Nazif Mujić, ki je v svetu znan po svoji vlogi v filmu režiserja Denisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa. Nazif je v filmu, ki je bil posnet po resnični zgodbi, odigral samega sebe. Za vlogo pa je leta 2013 na berlinskem festivalu prejel tudi nagrado srebrni medved. Prav tako je bil Nazif prisoten ob premieri filma na ljubljanskem filmskem festivalu istega leta. Kljub odmevnosti in uspešnosti filma se Nazif ni uspel izkopati iz revščine in je bil svojo nagrado primoran prodati. Navkljub vsem poskusom mu kasneje ni uspelo odmevneje opozoriti na svoje težave, njegova prošnja za azil v Nemčiji pa je bila leta 2014 zavrnjena. Nazif je umrl v romskem naselju Svatovac. V zadnjih mesecih naj bi imel zdravstvene težave.

Nocoj ob 19. uri se bo v sklopu Lezbično-feministične univerze v klubu Tiffany odvila izkustvena delavnica z naslovom Lezbične in kvirovske intimnosti v prijateljskih odnosih. Poklicali smo Tadejo Pirih, ki bo vodila delavnico, in jo vprašali, kaj sploh pomeni izkustvena delavnica.

Izjava se nahaja v posnetku.

Udeleženke delavnice bodo skušale raziskati raznolike vidike lezbičnih in kvir prijateljstev, kolegialnosti, tovarištev in ostalih tesnih odnosov. Govora bo tudi o intimnosti in njenih radikalno političnih vidikih. Tadejo smo prosili, da nam malce pojasni ta radikalno-političen aspekt intimnosti lezbičnih in kvir prijateljstev.

Izjava se nahaja v posnetku

Včeraj pa so na Otoku podelili britanske filmske nagrade bafta. Veliki zmagovalec večera je bil film Trije plakati pred mestom režiserja Martina McDonagha. Film je prejel nagrado za najboljši film, najboljšo žensko vlogo, ki jo je prejela Frances McDormand, za izjemni britanski film, najboljšega stranskega igralca, ki jo je prejel Sam Rockwell, in najboljši originalni scenarij. Pred podelitvijo nagrad je 200 britanskih igralk objavilo javno pismo, v katerem so izrazile zahtevo po končanju spolnih zlorab in nadlegovanja v igralski industriji. Prav tako so pozvale k izničenju razlike v plačah med spoloma ter izrazile podporo ameriškemu gibanju #MeToo.

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness