Radio študent piha 51 svečk

Kulturna ali glasbena novica
8. 5. 2020 - 15.15

Lepo pozdravljeni v rojstnodnevnih Kulturnih novicah! Pred 51-imi leti je Radio Študent začel delovati kot prva neodvisna radijska postaja. Program se jasno loči od komercialnih radiev, kar se odraža v alternativnem naboru glasbe, nesenzacionalističnih novicah, ostri kritiki, poglobljenemu diskurzu in neomajni načelnosti. RŠ pa je več kot samo radijska postaja - je odraz kolektivnega dela, prostor za širjenje obzorij in organizator pestrih dogodkov.

Lani smo ob ereševem abrahamu pestro praznovali kar celo leto, letos pa smo strnili rojstnodnevno rajanje in oddajanje na tri dni. Včeraj smo lahko poslušali Rojstnodnevni Muzikal, drevi ob osmih pa nadaljujemo z okroglo mizo o znanstvenem poročanju v časih negotovosti, v organizaciji Znanstvene redakcije. Sodelovali bodo Maja Ratej z Vala 202, Sašo Dolenc s časopisa Kvarkadabra, Aleks Jakulin s Sledilnika in drugi.

Temu bo sledil štream koncerta rokerskega power tria Svojat iz Kina Šiška. Koncert boste lahko v živo spremljali tudi preko Zooma in YouTube kanala Kina Šiška. Ob desetih pa bodo studio RŠ pretresali v črnino odeti pustolovci Marta Fakuch. Današnji program pa bo zaključil tretji glasbeni gost dneva Miha Šajina - Skehuza v DJ Seansi. Vizualno ga bo spremljal VJ Linx.

Jutri bomo rojstnodnevni program nadaljevali ob enajstih dopoldne. Na strehi MSUM-a bodo potekali trije dogodki. Prvi med njimi je pogovor Krizna kultura: beseda neodvisnih, kjer bo beseda tekla o načinih spopadanja neodvisne kulture s krizo in onstran nje z Baro Kolenc, Amelio Kraigher, Uršo Menart, Iztokom Osojnikom in Tjašo Pureber. Več o okrogli mizi in stanju kulture v krizi je povedala moderatorka pogovora Anja Zidar.

Izjava

O fokusu pogovora je več povedala Zidar:

izjava

Drugi pogovor na strehi MSUM-a bo Saleški lobi: koronakriza in mediji, kjer bodo iskali rešitve s kolegi iz lokalnih medijev in medijev posebnega pomena. Pogovor bo moderiral Jaka Virant, ki je povedal več podrobnosti in napovedal goste.

 

izjava

Ob 13.45 pa bosta Katarina Juvančič in Dejan Lapanja poskrbela za glasbeni oddah s kantavtorsko glasbo. Navdih črpata iz zgodb žensk, ki jih žlahti pretanjen občutek za naracijo ter subtilna glasbena interpretacija. Takoj zatem bo na Radiu Študent potekal pogovor Tresla se je šola. Rodila se je univerzitetna redakcija o vzponih in padcih univerzitetne redakcije v različnih obdobjih. Gostje bodo Igor Vidmar, Ervin Hladnik Milharčič, Igor Brlek in Jerneja Brumen

Nadaljujemo ob 16.00 zopet z glasbeno poslastico – na strehi MSUM-a bo nastopil Damir Avdić, najbolj jezen pljuvač in poet, z britvico v roki namesto trzalice, panker s heavymetalskim one-man-no-band rifom par ekselons, za katerega tabu ne obstaja. Ob 17.00 pa bo tReŠk okrogla miza Sveža gneča v pozabljenih trgovinah, ki se bo z vodjami ploščarn iz Pariza, Ljubljane, Zagreba in Ženeve osredotočila na porast zanimanja za gramofonske plošče. Rojstnodnevno slavje pa bo zaključil koncert podgurske inštrumentalne extinction dub dvojice prekaljenih mačkov Brgsa in Naca Darla Smoking ob 18.15. Program bo pester, tako da ob sedmih na kolesa, ob osmih pa skupaj praznujemo.

Rojstnodnevno je bila razpoložena kolesarka Brina.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness