Ranljivost je vrlina!

Kulturna ali glasbena novica
9. 6. 2017 - 15.10

Ko je govora o kulturi, župan najlepšega mesta na svetu rad izpostavi dejstvo, da se v Ljubljani vsako leto zvrsti več kot 70.000 kulturnih dogodkov in prireditev. Glede na visoko število dogodkov bi lahko rekli, da Ljubljana ni le zelena prestolnica Evrope, temveč tudi eno najbolj kultiviranih mest. Seveda se porodi vprašanje o metodologiji štetja in klasificiranja dogodkov, vsekakor pa dejstvo ostaja, da župan stavi na kvantiteto. Danes upamo, da vam bomo lahko predstavili tudi dva kvalitetna dogodka.

Ob 15. uri se je na različnih lokacijah v Ljubljani začela ena največjih razstav v Sloveniji. Gre za tradicionalno razstavo študentskih del ob zaključku študijskega leta. Več kot 500 študentk in študentov različnih smeri ALUO-ja bo na štirih lokacijah po Ljubljani razstavljalo svoja dela. Ob razstavah so pripravili tudi spremljevalni program, ki večinoma obsega druženje s študenti in mentorji.

Ob 19. uri se lahko ustavite v Trubarjevi hiši literature, kjer bo ob 19. uri potekal pogovor Petre Koršič s pesnico Barbaro Korun o njeni zadnji pesniški zbirki z naslovom Vmes. Naslov je bil dovolj zanimiv, da nas je spodbudil k vprašanju “Vmes med čem?”. S tem vprašanjem smo se obrnili na pesnico, ki nam je uglajeno odgovorila:

izjava se nahaja v posnetku

Avtorico, za katero velja, da v svojih pesmih izkazuje globoko osebno ranljivost, smo vprašali, zakaj bi bilo dobro ali smiselno biti ranljiv v pesništvu ali v svetu nasploh.

izjava se nahaja v posnetku

Spodbudne novice pa prihajajo iz tujine. Včeraj se je v Berlinu odprl Romski kulturni center, prvi svoje vrste v Evropi. Gre za pionirski inštitut, ki bo posvečen razstavljanju in promociji kulturnih prispevkov Romov, ki jih je v Evropi okoli 12 milijonov. Romska umetnost v Evropi ostaja popolnoma zapostavljena in ignorirana. Od približno 10.000 umetniških del, kolikor ocenjujejo, da jih imajo države v svojih umetniških zbirkah, je zgolj eno del stalne razstave. Gre za delo madžarskega Roma Istvána Szentandrássya, ki je razstavljeno v madžarskem romskem parlamentu v Budimpešti.

Kulturni center v Berlinu bodo ob podpori nemške vlade, Sveta Evrope in Soroseve Open Society vodili romski umetniki, strokovnjaki in aktivisti. Upajo, da bodo s takšnim centrom prevzeli reprezentacijo Romov v svoje roke ter sčasoma razblinili stereotipno podobo Romov, ki jih ponavadi prikazuje kot neizobražene, umazane, seksualizirane in nagnjene h kriminalu.

 

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness