Razmerje umetnosti in etike na Ta veseli dan

Kulturna ali glasbena novica
3. 12. 2013 - 14.41

Danes po celotni Sloveniji praznujemo rojstni dan Franceta Prešerna. V ta namen ministrstvo za Kulturo omogoča brezplačen obisk večine kulturnih ustanov. Ustavljamo se v Ljubljani, kjer so mestne oblasti priskrbele raznolik program.

Skozi celoten dan potekajo razni dogodki po mestnih knjižnicah in ljubljanskih gradovih. Možen je obisk večine galerij in muzejev, organizirani so tudi vodeni ogledi Opere in Cankarjevega doma, zvečer pa se lahko ustavite še na predstavi v Mestnem gledališču.

Minister za kulturo Dr. Uroš Grilc nam je zaupal, kako poteka organizacija tega veselega dne.

*izjava se nahaja v posnetku

Poleg javno podprtega programa pa se danes v Ljubljani odvijajo tudi drugačne prireditve. V Galeriji Photon poteka 17. video večer, kjer gostijo Pabla Chiereghina, ki bo predstavil video izbor svojih javnih akcij in performativnih intervencij.

V Pop-up domu danes ob 20. uri začenjajo z izborom kratkih filmov mladih filmskih ustvarjalcev, ki so bili predvajani v okviru Videa na Plaži, v zadnjih dveh letih na Kino Otoku. Filmi so razvrščeni v tri kategorije, ki se bodo zvrstile v naslednjih dneh, ob predvajanih filmih pa bodo potekali tudi pogovori z mladimi režiserji, ki jih vodita Varja Močnik in Matevž Jerman.

Na koncu pa se ustavljamo še v Galeriji Kapelica, ki danes začenja s tridnevnim festivalom Transfer, namenjenem ugotavljanju razmerja med umetnostjo in etiko. Kako so se odločili za takšno temo festivala, nam je povedal Jurij Krpan.

*izjava se nahaja v posnetku

Festival bo potekal v prostorih MSUM-a, od današnje 15. ure dalje. Poleg vsakodnevnih predavanj pa si bo danes ob 20.30 možno ogledati tudi performens 'Pogoltniti', ustvarjalca Iva Tabarja.

Novice je pripravila Nataša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.