Režija protikoronskih ukrepov

Kulturna ali glasbena novica

Pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah. Nadaljujemo z včerajšnjo novico o pozivu Levice k preklicu rezov v filmski in knjižni produkciji. Ministrstvo za kulturo je namreč izdalo ukrep, ki predvideva ustavitev vseh predvidenih razpisov in izdajanja vseh odločb za tekoče razpise za Javno agencijo za knjigo RS, krajše JAK, in Slovenski filmski center, krajše SFC. Na očitke ministrstvo odgovarja, da se ukrep nanaša le na to, kako voditi razpise do letošnjega rebalansa po Zakonu o začasnih ukrepih v zvezi sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja epidemije covida-19. Ministrstvo je skladom in agencijam v dopisu priporočilo, naj javne razpise in pozive, ki so jih posredovali do 23. marca, vodijo do priprave odločb, a njihovo izdajo do nadaljnjega odložijo.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je včeraj sodeloval pri neformalni videokonferenci ministrov in ministric, pristojnih za področje kulture in medijev. Izmenjali so si informacije o načinih pomoči, ki bi tako na nacionalni kot nadnacionalni ravni okrepili kulturni in kreativni sektor v času epidemije covida-19. Simoniti je mnenja, da se Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) nanaša na vse zaposlene v kulturnem sektorju. Ukrepi bodo zagotovili plače za zaposlene v zavodih, zadevajo pa tudi ustvarjalke in ustvarjalce, vezane na pogodbe, ki jim bo izplačano finančno nadomestilo. Samozaposleni bodo upravičeni do temeljnega dohodka in oproščeni plačila prispevkov za zdravstveno ter pokojninsko zavarovanje.

Vlada pa je prejela nov apel in predloge za reševanje pandemične krize, tokrat od Društva slovenskih režiserjev. Slednje je včeraj vladi poslalo Predlog anti-korona ukrepov za avdiovizualno področje, ki temelji na evropskih zgledih upravljanja v izrednih razmerah. Ti vključujejo pospešeno financiranje že odobrenih projektov, dodatna sredstva za sektor, pospešitev in poenostavljanje postopkov dostopanja do sredstev, spodbujanje digitalnih načinov prikazovanja avdiovizualnih del in inteziviranje komunikacije z ustvarjalci ter producenti. Več o pozivu nam je povedala predsednica Društva slovenskih režiserjev Urša Menart.

izjava

Menart izpostavi nejasnost vladnih ukrepov na področju kulture:

izjava

Menart izpostavi tudi nejasnost ukrepov na ravni Evropske unije in opiše, kako se s situacijo soočajo posamezne evropske države:

izjava

Zaključujemo z malo lahkotnejšo temo. Pričenja se nova sezona Filozofskega teatra, ki bo danes ob 8. uri na YouTube kanalu beograjskega Bitef teatra gostil hrvaškega gledališkega režiserja Oliverja Frljića. Pogovor bo vodil hrvaški filozof Srećko Horvat, ki je Filozofski teater ustanovil leta 2014 v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem v Zagrebu in je gostil že mnoge znane književnike, filozofe ter igralce, med drugimi tudi Slavoja Žižka. Frljić in Horvat sta do pred nedavnim soustvarjala program gledaliških predstav v Burgerteatru na Dunaju, v današnjem pogovoru pa bosta pozornost namenila vprašanju smisla gledališča ter kulture v času izbruha novega koronavirusa. Pogovarjala se bosta o možnosti ustvarjanja in delovanja v obdobju po globalni pandemiji, za katero ugotavljata, da nas bo izzvala v grajenje novega sveta. Digitalna verzija Filozofskega teatra bo potekala vsak četrtek zvečer pod geslom Zastavimo svet znova (Smislimo svijet ispočetka), poleg Horvata pa bo pogovore moderirala tudi beograjska dramaturginja Maja Prelević. V diskusiji bodo lahko sodelovali tudi gledalci. 

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness