Rejništvo dvojčkov Kulturnik.si in Culture.si

Kulturna ali glasbena novica
17. 1. 2023 - 13.30

Aprila lani je zaživela prenovljena podoba spletnih portalov Kulturnik.si in Culture.si, ki sta bila leta 2021 na podlagi javnega razpisa Ministrstva za kulturo predana v upravljanje založbi Beletrina. Obdobje financiranja projekta se je zaključilo 31. decembra lani, vendar ministrstvo letos ni objavilo novega razpisa. Namesto tega na ministrstvu tokrat preko javnega evidenčnega naročila izbirajo najugodnejšega ponudnika, ki bo ‒ za največ štirideset tisoč evrov ‒ portala upravljal zgolj še naslednjih šest mesecev.  

...obvezni portal za lažji in kvalitetnejšo orientacijo po slovenskem kulturnem in umetniškem prostoru...
 / 27. 11. 2014

Portala Kulturnik.si in Culture.si je razvijalo ter do leta 2020 upravljalo Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost. Namen spletišč je bil domačemu in mednarodnemu občinstvu ponuditi vstopno točko v slovensko kulturo. Kulturnik.si je ponujal agregator dogodkov ter kulturnih novic, ki jih je spletna stran avtomatično zajemala iz prek tristo spletnih virov. Kronski dragulj portala pa je bil metaiskalnik po drugih bazah podatkov in iskalnikih kulturnih vsebin, kakršna sta Digitalna knjižnica Slovenije ter Register kulturne dediščine Slovenije. Poleg javno dostopnih spletišč je imel projekt na področju digitalizacije kulture tudi širše ambicije, pojasni Luka Frelih, programer projekta in predsednik društva Ljudmila.

Ljudimila, nuk in arhiv slovenije smo…

Spletišče Culture.si naj bi podobno vlogo opravljalo v angleškem jeziku. Obe platformi sta nadgradnja starejšega spletišča Art Directories ‒ imenika slovenskih umetnostnih in kulturnih organizacij na britanskem strežniku. Z namenom olajševanja mednarodnih sodelovanj sta ga podpirala British Council in Ministrstvo za kulturo. Ko je britanska finančna podpora usahnila, sta takratni urednici Helena Pivec ter Alenka Pirman v okviru Društva Ljudmila vsebine s starejšega Art Directories prinesle na nov, tokrat slovenski strežnik, ki je postal portal Culture.si. Leta 2010 je financiranje v obliki štiriletnega razpisa prevzelo Ministrstvo za kulturo, ki se je ob vnovičnem zagonu portala Culture.si zavzelo za lansiranje slovenske ustreznice angleškojezičnega portala. Tako je nastal še Kulturnik.si. Ministrstvo je nad portaloma prevzelo tudi formalno lastništvo, saj so na Ljudmili želeli, da bi se portala pod njenim upravljanjem sčasoma prelevila v javno storitev.

Leta 2019 je ustaljen štiriletni javni razpis za upravljanje platform, ki ga je dvakrat zmagala Ljudmila, zamenjal dvoletni. Ob izteku tega pa je bil v letu 2021, ko so razpisi v splošnem zamujali, sredi leta objavljen nov, ponovno dvoletni razpis.

Leta 21, potem, ko je bil objavljen razpis…

Razpis za obdobje 2019/2020 je v splošnem predvideval ustvarjanje in urejanje vsebin ter tehnično vzdrževanje spletnih portalov, razpis za obdobje 2021/2022 pa je omenjenemu dodajal tudi vsebinsko ter tehnično prenovo obeh portalov. Oba razpisa spletišči opredeljujeta kot skupek napovednika, novičnika in metaiskalnika, čemur starejši razpis dodaja še cilj ohranjanja odprtega dostopa in povezljivost kulturnih vsebin, novejši razpis pa ti alineji izpusti. V slogu sočasnih ciljev takratnega Ministrstva za kulturo je vsebinska prenova spletnega portala v novejšem razpisu predvidevala tudi enakovredno zastopanost vseh področij kulture.

Sočasne smernice Simonitijevega ministrstva pri podeljevanju razpisnega financiranja se morda izražajo tudi v prevetritvi do tedaj predvidljivih zmagovalcev razpisov. Ljudmila je do tedaj zmagala na vseh razpisih za upravljanje obeh portalov. Tako je leta 2021 rejništvo nad portaloma za dve leti pripadlo Beletrini, ki je aprila lani lansirala v razpisu predvideni prenovljeni spletišči. Ob primerjavi s staro spletno stranjo, ki je še vedno dostopna na naslovu kulturnik.ljudmila.net, je na prenovljenem Kulturniku moč opaziti občutno manjše število dogodkov in novic. Poleg tega je funkcijo metaiskalnika prevzel zgolj zavihek s posameznimi povezavami do podatkovnih zbirk, iz katerih je črpal starejši metaiskalnik. Razliko obžaluje Frelih.

Beletrina na žalost ni teh portalov naprej razvijala…

Poskušali smo izvedeti, zakaj se je Beletrina na razpis prijavila, kakšna je bila njena vizija prenove ter kako so zastavili uredniško politiko, vendar odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

Po izteku roka financiranja, ki je sovpadlo s koncem koledarskega leta 2022, so letos nekatere organizacije od Ministrstva za kulturo namesto novega javnega razpisa prejele javno evidenčno naročilo za tehnično vzdrževanje in urejanje vsebin na obeh spletiščih. Naročnik z njim želi izbrati zunanjega izvajalca, ki bo za šestmesečno obdobje zagotovil vzdrževanje portalov Kulturnik.si ter Culture.si. Naročnik bo, kot je navedeno v dokumentaciji, do konca meseca med kandidati izbran na podlagi ugodnosti in referenčnosti.

Mogoče je bistvena razlika, da je prej šlo za razpise… 

Po preteku šestmesečnega obdobja dokumentacija javnega naročila predvideva prenos arhiva z zbranimi podatki, konfiguracijami, izvorno kodo in programsko opremo Ministrstvu za kulturo, ki bo v vmesnem času vzpostavil sistem e-Kultura. Projekt e-Kultura, kot še preberemo v dokumentaciji javnega naročila, predvideva integracijo in nadgradnjo obeh portalov v enoten sistem.

Z ministrstva so nam na prošnjo po podrobnejši predstavitvi projekta e-Kultura odgovorili, da je projekt trenutno v fazi priprave investicijske dokumentacije, ki jo mora pred formalnim začetkom izvajanja ter javne razgrnitve potrditi investitor Urad za okrevanje in odpornost. Ta bdi nad evropskimi sredstvi, ki so namenjena blaženju posledic pandemije covid-19. O vsebinskih in operativnih izhodiščih tega projekta bomo predvidoma torej več izvedeli do začetka februarja. Po naših informacijah sta se na naročilo vsak s svojo ponudbo odzvali Beletrina ter Ljudmila. Komu bosta portala ‒ ki trenutno v čakanju na sredstva stagnirata ‒ še za pol leta predana v upravljanje in vzdrževanje, pa bomo izvedeli konec meseca.

Skrbniško bitko nad kulturnima dvojčkoma bosta še naprej budno spremljala vajenka Evelin in Metod.

 

vir naslovne fotografije: Beletrina

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.