Relacije so poti prostorov

Kulturna ali glasbena novica
30. 4. 2018 - 15.10

Vse se prične z relacijami. Relacije so poti, vsakič v povezavi z drugačnim ritmom in prostorom.

Nocoj ob 19. uri v Zelenici jih bosta začrtali Neža Knez in Martina Jurak. Relacije bodo poti, ki jim bosta sledili, prečili, sekali, ko bosta hodili po isti risbi smeri korakov. Koraki bodo šteti, koraki bodo upočasnjevali performiranje risbe. Avtorici se bosta na pot relacij odpravili istočasno. Neža se bo odpravila na pot od doma v Ljubljani do Zelenice. Spremljala jo bo Martina, ki bo od doma v Berlinu krenila v neznano. Več o tem od kod ideja in kaj točno počnejo Relacije s telesom, nam je povedala Neža Knez.

izjava

Na vprašanje, kaj ju pri Relacijah najbolj zanima, odgovarja Neža Knez.

izjava

Baza hoje je risba. O tem, kako je nastajala, ponovno Neža Knez.

izjava

Njuna hoja bo na ogled v galerijskem prostoru, njuna pogleda na hojo, na korake, na preštevanje, na okolico, na stik, na risbo bodo na ogled v prostoru. Sledenje hoji pomeni sledenje telesu, ki razpira relacije med telesom Nežo in telesom Martino, med Ljubljano in Berlinom, med telesom in okolico, med glasom in gibanjem, realnostjo in projekcijo, ulico in galerijo.

Relacije prosijo, da pridete v Zelenico ob pravem času, ker se bo iz Berlina hodilo v živo. Relacije prav tako upajo, da bo v Rogu elektrika, če ne, se bodo zgodile na za elektriko v Rogu bolj prijazen dan.

Ob isti uri v istem mestu, a drugem prostoru, drugi dogodek, ki je prvi dogodek na Drugem radiu. Druga godba v Pritličju otvarja serijo pogovorov Drugi radio na temo godbenih žanrov. Tam bo tudi RŠ. Žiga Pucelj bo razpredal o vaporwave-u. Mogoče se bomo zalupali. Vsekakor pa predavanje obljublja aktualnost, žanrskost in trdovratnost. Par excellance.

In ko bo Druga godba še donela, ko bo Neža K. še hodila, se bodo na robu sveta že prižigali prvi kresovi. Posamično, strumno bodo vznikali iz host in nad hribovji in dolinami zaplapolali kot za stavo. Kot zastave. Danes bo gorelo, jutri se bo vnelo.

132 let je minilo, odkar je 1. maj v telesih delavk in delavcev zabeležen kot dan dela, dan pregleda borbenih dni in noči. Tako bo jutri kritična in borbena beseda ponovno klicala k uporu zoper kritično situacijo. S pozivom k pravičnejši prihodnosti: Živel prvi maj!

Za Kulturne novice Vesna.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.