Risbe mesta in iskanje abstrakcij

Kulturna ali glasbena novica
10. 2. 2020 - 15.10

Danes ob 18.00 uri bo v Galeriji Inštituta Jožef Stefan odprtje razstave Andreje Gregorič z naslovom Mesto. Gre za ustvarjalko, ki se je v svojem dosedanjem delu posvečala predvsem risbi kot mediju in kot konceptu, saj ta še danes ostaja nekoliko na robu umetniškega sistema. Vendar pa, kot nam je sama povedala, risanje ni edino področje, na katerem je aktivna:

Izjava

V brošuri razstave piše, da avtorica obvlada temeljne prvine dobre risbe, s čimer ji uspeva materializirati tok misli in ga prevesti v univerzalno govorico. Njene risbe segajo vse od ilustracij, študijskih skic in krokijev do samostojnih risb, svojo ustvarjalnost pa širi tudi na specifično področje kolažev. Prav temu razponu je posvečena tokratna razstava, ki združuje predvsem podobe in vzdušje urbanega okolja, vendar avtorica, zlasti v kolažih, prehaja tudi v domišljijska mesta med realnim in navideznim. Kot nam je povedala, imajo kolaži posebno mesto v njenem ustvarjanju:

Izjava

Gregorič razstavlja doma in v tujini, na bienalih v Bratislavi, Beogradu, Pragi in drugod.

V Kinu Šiška bo jutri ob 18.30 uri otvoritev kuratorskega cikla Če boš prečkal vode, bom s teboj mladega srbskega študenta kiparstva Luka Ličine. Avtor, ki je sicer študent kiparstva na Fakulteti likovnih umetnosti v Beogradu, v svojem delu pripoveduje zgodbo o umetnikovem izstopu iz svojega “prejšnjega življenja” skozi iskanje abstrakcij, kot so svoboda, Bog, odrešitev, sreča, ljubezen, njihovi medsebojni odnosi in pa posledice vsega tega. V delu so uporabljeni različni mediji; kiparstvo, instalacije, video, vizualna poezija in risba. Z njihovo pomočjo je Ličina raziskal tako zunanje kot notranje konflikte posameznika v določenih družbenih modelih. Kot nam je povedal sam, gre za precej intimen projekt:

Izjava

Pogovor z umetnikom, ki bo potekal v srbskem jeziku, bo na otvoritvi vodil kurator Dušan Savić, ki je mladega umetnika tudi pripeljal v Ljubljano:

Izjava

 

Kulturni novici je pripravil vajenec Marko. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.