Rožavski filmski festival in Kladnikova vizualna poezija

Kulturna ali glasbena novica
f: Sonja Hamad
13. 11. 2019 - 15.15

Danes se začenja 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, moral pa bi se zgoditi tudi četrti Mednarodni rožavski filmski festival. Zaradi turške invazije, ki milo rečeno ovira filmske projekcije, so organizatorji izdali poziv k solidarnosti s simultano izvedbo prvega severnosirskega filmskega festivala širom sveta. V naši regiji se bo festival zgodil še na Hrvaškem, v Makedoniji, v Bosni in v Srbiji. Ljubljana bo solidarnost in podporo družbeni transformaciji, ki jo izvajajo revolucionarke v Rožavi, pokazala ob 18.00 v prostorih Nove pošte. Dogodek organizira kolektiv Rožava kliče, o festivalu pa nam je več povedal njegov predstavnik Arne Zupančič.

Izjava

Festival se vsako leto začne 13. novembra v spomin masakru, ki se je zgodil v rožavskem mestu Amuda, kjer je leta 1960 v požaru v kinu zgorelo več kot dvesto ljudi. Organizatorji ljubljanskega dogodka pravijo, da si bomo na festivalu ogledali filme, ki prikazujejo zgodbe kulturne suverenosti in katere je navdihnil mozaik kultur, ki sobivajo na območju severne in vzhodne Sirije. Po njihovih besedah bodo na filmskem programu teme sprejemanja pravice do svoje kulture in nasprotovanja vsem oblikam dominacije: kolonializmu, centralizmu, nacionalizmu, militarizmu ali patriarhatu, pa naj bo ta nasilen, subtilen ali neviden.

Na festivalu si bomo lahko ogledali tri sklope – kratke filme, celovečerne dokumentarne in celovečerne igrane filme. V vsakem sklopu bo podeljena tudi nagrada najboljšemu filmu ženskih režiserk. Program za nas strne Zupančič.

Izjava

Organizatorji festivala v vabilu poudarijo, da filmske komune v Rožavi od leta 2015 naprej delujejo v podporo revolucionarnemu gibanju in v smeri reapropriacije podobe, zgodovine, jezika in kultur prebivalk regije s poudarkom na izobraževanju, produkciji filma ter projekcijami. Komune navkljub vojni, embargu in pomanjkanju v želji po demokratizaciji umetnosti in rekonstrukciji družbe v regiji organizirajo filmski festival. Zanimalo nas je, kako je organizacija festivala potekala pri nas.

Izjava

Poleg dvojne otvoritve filmskih festivalov je danes ob 19.00 v Bežigrajski galeriji 1 na ogled retrospektiva pesnika in vizualnega umetnika Živka Kladnika. Razstava Sredi sveta 1971-2016 zajema vizualno poezijo, knjige, kolaže, zbornike, fotografije in filme. Kladnik je konec 70. in v 80. letih veliko razstavljal s skupino Studio Signum, med njihove najbolj odmevne projekte pa štejemo Projekt Abeceda v Piranu, Benetkah in Kranju ter Grafite v Reki, Kranju in Bohinju. Razstava bo na ogled do 24. decembra.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness