Roboti in Čehi

Kulturna ali glasbena novica
4. 12. 2013 - 14.10

Včeraj so v središču Ljubljane prižgali lučke in odprli prednovoletni sejem. Obljubljajo pestro dogajanje, ki se mu je zavoljo estetike, prebave in dobrega zvoka oziroma pomanjkanja le-teh treba izogniti. Izogibanje naj traja kar cel mesec in še kakšen dan januarja. Daleč od tod, v Vitanju, ki nam je zaradi KSEVT-a Dragana Živadinova postalo kar dobro znan toponim, pa danes odprejo razstavo študentskih umetniških robotskih del ARTROBOLAB. Razstava, ki bo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju na ogled do 8. decembra 2013, je plod sinergije različnih visokošolskih ustanov in inštitutov, odvija pa se pod taktirko prof. Sreča Dragana. O sami razstavi nam je več povedala študentka in avtorica Klara Kotnik:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Animateka nam danes v slovenski Kinoteki na ogled ponuja Fokus na Češko. Predstavili bodo razvoj animiranega filma v tej državi skozi najrazličnejše animacije, od animiranih televizijskih oglasov do otroških risank. Namreč »Češki kratkometražni animirani in stop-motion filmi so se v češkoslovaški distribuciji začeli pojavljati sredi 20. let 20. stoletja. Večinoma je šlo za oglase za najrazličnejše izdelke podjetij, na primer proizvajalcev margarine ali radijskih sprejemnikov," je o začetkih povedala kuratorka tega dela programa, Michaela Mertová. Nadaljevali bodo s sodobnimi animiranimi filmi v obdobju med letoma 1990 in 2011, torej v turbulentnih tranzicijskih letih, ki so vplivala tudi na delo animatorjev. O Fokusu na Češko in ostalem festivalskem programu, ki si ga lahko ogledate, smo se pogovorili s Sanjo Čakarun:

 

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

Naj še omenimo, da bo danes ob 19.00 uri V Strip.art.nici v Murglah predstavitev in podpisovanje drugega stripovskega albuma Dick Long hrvaškega avtorja Štefa Bartolića. Strip poznate vsi tisti, ki ste kdaj prebrali hrvaški Playboy, kjer je ta izhajal kar deset neprekinjenih let. Tokrat lahko kupite drugega od štirih planiranih stripovskih albumov.

 

Kulturne novice je pripravila Iva.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness