Roboti, kiborgi in ženske

Kulturna ali glasbena novica
2. 10. 2014 - 14.15

Povsem v duhu sodobnosti, ki je, kakor vemo od teoretikov postmoderne izpred tridesetih let, v tem, da sodobnost izginja na račun prihodnosti, je Trboveljski festival umetnosti, znanosti in tehnologije Speculum Artium Obrisi prihodnosti. Prihodnost naj bi bila, vsaj v obrisih, vidna v predstavljenih projektih, ki segajo od najnovejšega Hondinega humanoidnega robota do multimedijskih performansov. V eter je o novomedijski kulturi in festivalu, ki jo predstavlja, spregovorila umetnica Maša Jazbec.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Humanoidni robot ASIMO - čigar ime najbrž ne spominja po naključju na Asimova, pisca, po čigar znanstveno-fantastičnem romanu je bil posnet film Jaz, robot -, izdelek korporacije Honda, se sicer pogosteje kot na umetniških festivalih predstavlja na spektaklih v Disneylandu. Vendar Maša Jazbec zagotavlja, da njegov status vrhunske umetnine ni vprašljiv.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Cilji festivala so ambiciozni, med drugim ''ponovno vzpostaviti občutek samozavesti in vere v bodočnost'', kar je, kakor nam je pojasnila Maša, za Trbovlje še kako pomembno.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Ironično je, da so v enem izmed Asimovih romanov za brezposelnost človeških delavcev krivi prav roboti, ki jim prevzemajo delo. Ali bo torej delavcem, ujetim v alternativo med izkoriščanjem in brezposelnostjo, pogled na najsodobnejše stroje multinacionalne korporacije res pomagal ponovno vzpostaviti občutek samozavesti in povrnil vero v bodočnost, pa bržkone ostaja vprašljivo.

 

Z manj tehnologije pa vendar verjetno več potenciala, da deprivilegiranim povrne vero v bodočnost, se danes, s premiero predstave Nora Gregor – Skriti kontinent spomina v Mladinskem gledališču začenja že dvajseti festival Mesto žensk, ki v prihodnjih desetih dneh ponuja pester program filmov, predstav, razstav in koncertov.

Kulturne novice je pripravil Mirt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.