Roboti skoraj na delu

Kulturna ali glasbena novica
5. 10. 2017 - 15.10

Svobodomiselni ljudje od blizu in daleč, radujte se in se veselite, kajti od danes naprej si lahko ogledate mumificirano glavo Jeremyja Benthama! Na kolidžu UCL si je bilo sicer mogoče ogledati telo slavnega filozofa že zadnjih 150 let, glava pa je bila spravljena v sefu, saj je nekoliko iznakažena, ker ni bila pravilno mumificirana. Naj spomnimo - po tem, ko je bil Bentham premikal meje na področju prava, ekonomije, politične filozofije in etike, je bila njegova zadnja želja, da bi bil mumificiran. S tem bi svoje telo ponudil znanosti v študij in prosperiral tudi po smrti. Bil je namreč mnenja, da bi moral biti človek uporaben ne le živ, ampak tudi mrtev. Odkritju glave je botrovala prav želja po študiju in raziskovanju Benthamovega enetskega zapisa. Zaradi določenih kočljivih zapisov v njegovem dnevniku in dnevniku ljudi, ki so ga poznali, se je skupina znanstvenikov odločila preveriti, če ni imel nemara Aspergerjevega sindroma. Vsekakor bi potrditev te domneve pomembno vplivala na dojemanje trenutnih bolnikov, avtistov, kot jim še vedno pravimo in jih imamo za tiste ta posebne, ki nam itak ne morejo parirati v intelektu.

Že danes pa vas moramo, drago poslušalstvo, povabiti na jutrišnjo konferenco Delo in tehnologija, ki jo organizira Inštitut za delavske študije v sodelovanju z organizacijama Rosa Luxemburg Foundation Southeast Europe in transform! network ter z Zavodom Bunker in prostorom Modri kot Avtonomne tovarne Rog. Kot rečeno se bo dogodek začel jutri ob enajstih v prostorih Stare mestne elektrarne z vrsto panelnih pogovorov oziroma debat, osredinjenih okrog vse bolj pereče tematike avtomatizacije in robotizacije dela ter posledic le-tega. Na debatah bodo sodelovali različni pomembni teoretiki in misleci, na primer Mateo Gaddi, Michael Roberts in drugi.

Zanimalo nas je, zakaj je bila izbrana prav ta tematika. Četudi je debata v svetu zelo prisotna, pa se pri nas od nje najraje umikamo, ker dela itak ni, tehnologija pa nam smrdi. Govori Sašo Furlan, predstavnik Inštituta za delavske študije.

Izjava

Pred dnevi je Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije podal izjavo, da je brezposelnost dosegla najnižjo raven v zadnjih letih. Kakšna je prihodnost človeške delovne sile, ki je bo enostavno preveč, ker bo marsikateri robot ali stroj deloval že brez človekovega nadzora? Zopet odgovarja Sašo Furlan.

Izjava

Nazadnje pa nas je zanimalo, ali bi se oziroma ali se bo politična slika države spremenila? Govori Sašo Furlan.

Izjava

No, o tem pa še o čem drugem bo govor na konferenci. Natančnejši program si lahko pogledate na spletni strani Inštituta za delavske študije.

Aja, Nobelovo nagrado za literaturo je letos prejel Kazuo Ishiguro. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness