Rogova Štafeta mladosti - Odprto

Kulturna ali glasbena novica
25. 5. 2016 - 15.10

Pozdravljeni v kulturnih novicah. Kulturna sezona se počasi zaključuje in prav zato, ker še ni konec, se dejansko marsikaj dogaja. Recimo v Škucu, kjer se je pred kratkim zaključila razstava Dvoriščno okno, sedaj pa lahko obiščete novo, ki se glasi Odprto. Na voden ogled boste lahko šli 1. junija, otvoritev pa bo že jutri. Namesto razstave študentov ALUO nam tokrat ponujajo "končno razstavo 15. leta Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti, Svet umetnosti". Mladi ostajajo v ospredju, toda ne le kot razstavljeni umetniki in umetnice, pač pa tudi v kuratorstvu, saj je razstava produkt šolanja kustosov in kritikov.

Pri tej razstavi je zanimivo to, da so kuratorke - ja, vse so ženskega spola, kar je zagotovo obratno kot običajno in zato tudi osvežujoče, in sicer so to Katarina Stopar, Petra Bole, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Hana Ostan Ožbolt in Mojca Sfiligoj - skratka, vse te nove in mlade kuratorke so razstavljene umetnike in umetnice določile prav po istem načelu: gre za "produkcije mladih umetnih in umetnikov s področja vizualnih umetnosti", pravijo. Obojim je torej skupno končevanje formalnega izobraževanja in vstop v umetniške prakse. Za katere umetnike in umetnice gre? Naštejmo: Boris Beja, Živa Božičnik Rebec, Nina Čelhar, Neža Knez, Maruša Meglič, Tejka Pezdirc, Pila Rusjan in Dejan Štefančič.

Toda povezava med kuratorkami in umetnicami ni le statusna, pač pa tudi vsebinska. "Predstaviti želimo dela umetnikov, s katerimi si delimo podobna življenjska vprašanja, izkušnje in izzive," trdijo. In dalje: "Dela odražajo situacije in detajle iz vsakdanjega življenja izbranih umetnikov in njihovega socialnega okolja. So zabeležke intimnih izkušenj, hipnih vtisov ali dolgotrajnejših občutij. Z različnimi pristopi ustvarjalci prevajajo svoj odnos do sebe in osebne zgodovine, do posameznikov iz lastnega družabnega kroga, do družbeno pričakovanih oziroma predpisanih vlog ali do novih življenjskih situacij in transformacij"; z eno besedo: "usmerjenost v subjekt in izrazito reflektiranje svojega položaja".

Od jutri na danes. In spet, da ne pozabite: danes ob 17. uri se začne Rogova Štafeta mladosti. Rogova? Čigava? “Mi smo umetniki, aktivistke, skaterji, misleci, akrobatke, prosilci za azil, begunke, prijatelji, kolesarke, študentke, otroci, upokojenke, dijaki, zaposlene, prekarci, brezposleni. Mi smo ljudje, ki polnimo Tovarno Rog. Tukaj delamo, se družimo, zabavamo, ustvarjamo, si pomagamo, sodelujemo, se pogovarjamo, plešemo in delujemo.” Ja in?, si pravite? Imajo odgovor: “V Rogu o levih vrednotah ne predavamo z govorniškega odra, ampak jih vsak dan in vsak trenutek živimo!

Tako levičarjem ne preostane nič drugega, kot da se začnete ob 17. uri zbirati v Tovarni Rog. Če vas zanima, kakšen je potek, vam to razloži Rastko Pečar.

*Izjava

In kakšen je "statement"?

*Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness