Romantiki in veleposlaniki

Kulturna ali glasbena novica
1. 2. 2017 - 15.10

Študenti sredi izpitnega obdobja in zaposleni najbrž lahko  kar pozabimo na festival Ment, ki poteka od srede do petka, ko se pripravljamo in pišemo izpite ali vstajamo zjutraj za delovnih osem ur. Bolj časovno prijazna in obvladljiva bosta naslednja pogovora. Prvi danes v Ljubljani o psihoanalizi in drugi jutri v Novem mestu o Juliji Primic.

Cikel Banket Lacan se vrača z drugim psihoanalitičnim večerom. Tokrat Nina Krajnik gosti Milana Balažica, ki je javnosti znan po vsem drugem kot psihoanalizi. Nekdanji veleposlanik v Avstraliji je nedavno ustvaril gibanje Nova prihodnost. Kot je jasno že iz imena, jih moti predvsem stara prihodnost. 

Milan Balažic danes ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature predstavlja svojo najnovejšo knjigo Užitek, vednost, oblast. Gre za obsežno in težko monografijo, ki stavi na vedno uspešen naslov s tremi nepovezanimi besedami. Knjiga treh konceptov nosi tudi tro-konceptualni podnaslov Psihoanaliza, matematična logika, politična filozofija. Naslov služi tudi kot dober opis, saj zelo verjetno knjiga govori o prej naštetih šestih konceptih. Še pred izidom in recenzijami na strani Nove prihodnosti lahko preberemo, da gre za: “Epohalno, monumentalno delo, ki bi ga moral prebrati vsak intelektualec ali razumnik.”

Mi se bomo komentarja o kvaliteti vzdržali. Nas pa zanima, kaj knjiga prinaša v bogato ljubljansko lacanovsko šolo. O tem, katere nove teme uvaja novo delo, je spregovorila vodja cikla Nina Krajnik.

Izjava

V Anton Podbevšek teatru v Novem mestu bo jutri ob 19. uri predavanje Josipa Rastka Močnika o Juliji Primic. Enajst let od izdaje knjige Julija Primic v slovenski književnosti in dobrih 200 let od njenega rojstva se lahko vprašamo, kaj novega nam lahko predstavi. Predavatelj bo povzel svojo knjigo in jo aktualiziral v sklopu trenutnega dogajanja, o katerem pravi naslednje.

Izjava

V dvorani novomeške pomladi bo govor tudi o vzpostavitvi nacij konec 19. stoletja. Pri slovenskem narodnem prebujenju je pomembno vlogo igral ravno France Prešeren. Prisluhnimo, zakaj se upokojenemu profesorju zdi pomembno, da se to predavanje odvija v Novem mestu in ne v prestolnici.

Izjava

 

Julijino okno na Prešernovem trgu je danes opazovala vajenka Ana.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness