Seksploitacija ali blaxploitacija?

Kulturna ali glasbena novica

Dva dni po karnevalu Prešernovih nagrad se kulturno življenje v prestolnici počasi vrača v svoje stare, ustaljene tirnice. Če ste od vseh kulturnih govorov že utrujeni in si želite več akcije, lahko 19.30 obiščete Kinodvor.

Nocoj se bo namreč Kinodvor ponovno prelevil v legendarni Kino Sloga. Že 4. leto zapored si boste na velikem platnu lahko ogledali stare erotične filme. Letošnji biser predstavlja danski film Kozel v raju, ki si ga je v Jugoslaviji leta 1966 ogledalo kar 56 tisoč gledalcev in je dolga leta veljal za izgubljenega.

Moto današnjega Sloginega večera se glasi “seksperiment”. Več o tem, zakaj ravno seksperiment, nam je razložila kuratorica dogodka Maša Peče:

Izjava

Iz seksploitacije pa v blaxsploitacijo. V Slovenski Kinoteki ob 20. uri skupaj s Škratovo čitalnico in KUD-om Anarhiv pripravljajo posebno obeležje meseca črnske kulture. Ogledali si boste lahko projekcijo filma Črna karavana. Gre za tako imenovani črnski eksploatacijski film. Več o tem žanru nam je povedala Anja Banko:

Izjava

Film skozi svojo naracijo preigrava enega utemeljitvenih mitov ameriške družbe o Divjem zahodu in v osrednjo vlogo postavi črnskega kavboja. Več o prevratni naravi filma nam je zaupala Anja Banko:

Izjava

Projekciji filma bo sledil še pogovor z Anjo Banko in Nino Cvar, kjer bo predstavljen družbeno-zgodovinski okvir filma.

Če pa vam filmi ne ležijo, se lahko ob 19. uri v Klubu Cankrajevega doma udeležite pogovora med dr. Josephom Voglom, dr. Mladenom Dolarjem in dr. Samom Tomšičem. Tema pogovora bo psihopatologija politično-ekonomskega vsakdana.

Kulturne novičke je pripravil Denis Adanalić.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness