Sestanka o pomembnih stvareh

Kulturna ali glasbena novica
24. 4. 2018 - 15.10

Teden dni pred praznikom dela je Zavod Poligon v Poligonu - kreativnem centru skupaj z Društvom Asociacija, zagovornikom načela enakosti in medijskim partnerjem Pod črto organiziral konferenco z naslovom Status samoobremenjenega. Tema, ki jo razni strokovni profili - umetniki, pravniki, zdravniki in raziskovalci - obravnavajo že od dopoldneva, je predvsem zdravstveno stanje prekarcev v kreativnih poklicih.

O obsegu prekarnih oblik dela v Sloveniji in prenosu vidikov prekarnosti na področje vsakdanjega življenja samozaposlenega je spregovorila Tjaša Pureber, strokovna vodja Asociacije.

Izjava

Samozaposleni so izpostavljeni specifičnim zdravstvenim tveganjem, saj lahko dnevno bolniško nadomestilo, ki znaša celih 20 evrov, uveljavljajo samo enkrat letno in tudi to šele pri bolezni, ki traja najmanj 31 dni. In čeprav samozaposleni in nevladne organizacije na to problematiko opozarjajo že dlje časa, pristojna ministrstva ostajajo neodzivna.

Zdravstveni položaj samozaposlenih in cilje konference je komentirala Tjaša Pureber:

Izjava

S konferenco tako želijo najprej analizirati obstoječe stanje, nadalje pa tudi poiskati možne rešitve za vzpostavitev sistemske pravičnosti za samozaposlene. Na eni strani pregledati stanje sodobnih poklicnih bolezni in težav, povezanih z delom, in na drugi predstaviti konkretne zakonodajne predloge za spremembo obstoječega stanja. Dogodek lahko do 16.30, ko se zaključi, v živo spremljate preko Poligonove Facebook strani.

Od 17. ure dalje bo v Kinu Šiška potekala še ena konferenca. Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti in Kino Šiška namreč prirejata že šesto konferenco iz serije Taktike & Praksa, tokrat imenovano Transnacionalizmi: Telo, meje in tehnologija. Na konferenci, ki bo potekala tudi še jutri, bodo umetniki in raziskovalci premišljevali o protislovjih našega sveta - od liberalizacije do fundamentalizma, od tehnološkega napredka do “postfaktičnih” politik, od prostega pretoka blaga do vedno večjega omejevanja in zakonskega reguliranja gibanja posameznika. Vsi ti paradoksi se izkristalizirajo na meji - na meji med resničnim in neresničnim, med fizičnimi območji in nacionalnimi državami ter tudi na meji med fizičnim in digitalnim. In kako eno vpliva na drugega? Kako možnost spletnega udejstvovanja in povezovanja ustvarja nove skupnosti - globalne skupnosti - nove pripadnosti, identitete? Kakšna je v današnjem vse bolj digitaliziranem svetu še moč geografske zamejenosti, te fiktivne kategorije, za ustvarjanje in krepljenje različnih, še posebej pa nacionalnih identitet? In na drugi strani, kako je zaradi novih tehnologij moč uporabiti in zlorabiti identitete? Ali potrebujemo svetovno državljanstvo? Takšna in drugačna vprašanja danes in jutri v Kinu Šiška.

Konferenco bo pospremila razstava Transnacionalizmi v dveh delih. Prvega bodo odprli danes ob 20.30 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, drugega jutri ob isti uri v Projektnem prostoru Aksiome.tfa

Kulturne novice zaključujemo z vestjo o smrti slikarke in pedagoginje Metke Krašovec. Veljala je za eno najbolj cenjenih domačih ustvarjalk, lani je za svoje delo prejela veliko Prešernovo nagrado. V spomin se ji lahko poklonite na mariborskem Kibla portalu, kjer je ravno na ogled njena razstava Prisotnosti, ki jo je priredila skupaj z umetniki, svojimi nekdanjimi študenti na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.