Sizifovo delo ali iskanje cenovno dostopnih nepremičnin

Kulturna ali glasbena novica
25. 2. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Pretekli petek se je v razstavnih prostorih Cirkulacije 2 odprla umetniško-aktivistična instalacija NAJEMNINA + STROŠKI. Razstavo, ki raziskuje nepremičninsko problematiko, je zasnoval umetniški kolektiv Kvadratni meter; skupina petih umetnic in aktivistk, ki z umetniškim izrazom protestno opozarja na težave slovenskega in evropskega nepremičninskega trga. O začetku njihovega delovanja v letu 2019 in o prvem projektu nam je nekaj besed povedala ena izmed članic, ki ostaja anonimna, saj pravijo, da nastopajo kot kolektiv in se kot posameznice ne želijo poimensko izpostavljati:

Izjava

Leta 2020 so v sodelovanju z aktivisti iniciative Kje bomo pa jutri spali? na Trgu republike izvedle performans. Pred parlamentom so postavile naselje iz kartonastih škatel, ki je ponazarjalo nedostopnost kvalitetne nastanitve in stiske mladih zaradi previsokih najemnin. Njihov aktualni projekt NAJEMNINA + STROŠKI je nastal pod pokroviteljstvom projekta BITE of Art in s finančno podporo projekta Ustvarjalna Evropa. Slednji je nadnacionalni program Evropske unije, ki se je začel leta 2014 in je namenjen promociji evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. BITE of Art pa je na drugi strani iniciativa, ki se je začela v SrbijiŠpaniji in Sloveniji. Mlade umetnike spodbuja pri ustvarjanju inovativne sodobne umetnosti ter stremi k širjenju občinstva s pomočjo novih, digitalnih sredstev.

Ko vstopimo v  Cirkulacijo 2, se znajdemo v leseni konstrukciji - simulaciji stanovanja oziroma sobe z dvema posteljama, ki ju loči zgolj majhna pisalna miza. Poleg osnovnega pohištva v sobi najdemo tudi kopico osebnih predmetov. Ločnica med intimnim in javnim se zabriše, saj lahko v skupnem prostoru neovirano posegamo po osebnih predmetih - od knjig, post-it listkov do raznih kosov oblačil in polaroidnih fotografij. Stisko ob pomanjkanju zasebnosti in občutek utesnjenosti ponazarjata tudi okno s pogledom na podhod Ajdovščina in dinamičen strop, ki se v določenih časovnih intervalih zniža in obiskovalca prisili, da se mu umakne. Več o tehnični izvedbi nam je povedala druga sogovornica:

Izjava

Pri postavitvi in idejni zasnovi instalacije so članice kolektiva Kvadratni meter izhajale iz lastnih izkušenj. Pri tem opozarjajo, da ne gre za problem posameznika, ampak celotne družbe:

Izjava

Instalacijo si lahko ogledate v podhodu Ajdovščina do 8. marca.

Izjava

 

Instalacijo si je ogledala vajenka Eva, s tehnikalijami pa je pomagal Marko.

 

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness