Skupno na izpitu

Kulturna ali glasbena novica
20. 11. 2015 - 15.10

Skoraj klišejsko je danes govoriti o tem, da se javni prostor krči in privatizira. Pa vendar so klišeji nosilci nekega problema, ki ga razkrivajo mimo njihove enostavne sodbe. Tako je tudi z vprašanjem javnega, ki se ga danes ob 19.00 v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča loteva gledališki dogodek Communitas na izpitu. Dogodek bo namreč preko različnih postopkov prostor gledališkega pretvoril v enkraten prostor skupnega performativnega in diskurzivnega udejstvovanja, ki podre meje med nastopajočimi in gledajočimi ter se konča z javnim forumom sodelujočih. Dogodek pripravlja beograjski kolektiv Teorija koja Hoda, ki se tako na teoretski kot praktični ravni ukvarja z vprašanji performativnosti in koreografijo za sodobno družbo. Upoštevajoč tezo, da se javna sfera vzpostavlja skozi določeno performativno logiko, smo članico kolektiva, Ano Vujanovič, ki je skupaj s Sašo Asentićem avtorica predstave, vprašali, kakšna je ta logika v času pospešene biopolitične regulacije.

Izjava

Ker javna sfera ni esencialističen pojem, temveč ima ideološko in performativno osnovo, Vujanović izpostavlja potrebo po preizpraševanju in reapropriaciji tega pojma.

Izjava

Pri reapropriaciji in preformuliranju pojma javne sfere, predvsem njenega performativnega momenta, pa ima svojo bistveno vlogo tudi sodobna gledališka in performativna praksa, predvsem preko preizpraševanja logike reprezentacije in predstavništva.

Izjava

 

Logika reprezentacije in problem predstavništva pa je verjetno tudi ena izmed tem konference Narobe obrnjeno, ki se z javnim vodstvom Luchezarja Boyadjievega po istoimenski razstavi v Mestni galeriji Ljubljana pričenja danes ob 18.00, glavnina konference pa bo potekala jutri. Konferenca bo poskušala analizirati kritične prakse umetnikov, umetniških skupin, raziskovalcev in institucij iz Srednje in Jugovzhodne Evrope, ki se osredotočajo na kritiko institucionalnih modelov in produkcijskih pogojev. Govori Suzana Milevska, ki je skupaj z Alenko Gregorič sokustosinja razstave in soorganizatorka konference.

Izjava

Prav zato je pomembno, da institucij ne razumemo le kot instance, ki ustvarja določene produkcijske pogoje in družbena razmerja, temveč je tudi sama odvisna od konteksta in logike družbenih ter oblastnih razmerij.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.