Slikarstvo, kostumografija in zaton zahodne civilizacije

Kulturna ali glasbena novica
16. 10. 2019 - 15.10

Galerija Simulaker v Novem mestu bo do 9. novembra razstavljala nova dela slikarke Urške Rednak. Njena zgodnja dela je zaznamovalo prepletanje besedne in vizualne izpovedi; prepletanje, ki ga je tudi teoretizirala v svojem diplomskem delu. Po zaključku študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje leta 2014 pa se je obrnila k izražanju skozi abstraktne, a igrive oblike in kompozicije, ki so bile oprane vsakršnega besednega izpovedovanja. Projekt, ki je kombiniral vezanje volne na platno in akrilne podlage, je bil zaključen lani z razstavo v ljubljanski galeriji Ravnikar.

Z razstavo v Novem mestu Rednak odpira novo poglavje svojega ustvarjanja, ki ga zaznamuje nekakšna odstranitev ekscesa, to je redukcija, po kateri ostane le še tisto najbolj enostavno in bistveno. Dela sicer kombinirajo tekst in vizualne podobe, a to na tak način, da odnos med njimi ne prispeva k zaokroženi interpretaciji, temveč odteguje izvoren ali zadovoljiv pomen; vrsta vizualnih in tekstovnih utrinkov se upira pojmovni kontekstualizaciji. Nekaj več o svojem projektu nam je povedala Rednak: 

Izjava.

Poleg razstave v Novem mestu pa se obeta tudi otvoritev razstave študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Gre za panoramsko kostumografsko razstavo z imenom Skozi kostum spregovorim, ki si jo lahko ogledate vse do 12. novembra. Nekaj več o njej nam je zaupala kostumografinja in somentorica študentskih projektov Tina Kolenik:

Izjava.

Za ogled razstave boste morali pohiteti, saj bo Evropo po mnenju desnice bojda kmalu podrl večletni islamski, a morebiti tudi židovsko zasnovani projekt genocida nad belci, katerega najpompoznejši simbol je požar v katedrali Notre Dame. Obveščamo vas, da boste propadanje zahodne civilizacije lahko spremljali tudi na vaših TV zaslonih, saj s televizijskega sejma Mipcom v Franciji prihaja novica o miniseriji, ki se bo vrtela okoli ognjevitega propada katedrale. Travmatični požar po besedah Philippa Rousseleta ne zadeva le stare arhitekture, temveč obenem tudi duh francoske kulture. Upajmo, da bo ta preživela do še neznanega, a težko pričakovanega datuma, ko bo lahko deležna brezsramnega nacionalističnega slavljenja v televizijski upodobitvi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness