Slovenski strip in socialna koreografija

Kulturna ali glasbena novica
30. 9. 2019 - 15.10

Cenjeno skupščanstvo. Od danes pa vse do srede ob 19.00 vabljeni v Staro elektrarno na plesno instalacijo v okviru socialno koreografskega projekta Fizične manifestacije II, možganskega otroka avtorice in umetnice Snježane Premuš v sodelovanju s sedmimi umetniki, Tino Valentan, Draganom Alfirevićem, Dejanom Srhojem, Anjo Bornšek, Gregorjem Zorcem, Boštjanom Perovškom in Špelo Škulj. O konceptu dotične plesno-instalacijske uprizoritve smo govorili s Snježano Premuš:

Izjava

Od koncepta pa h konkretnim manifestacijam v prostoru, ki jim bomo drevi in v naslednjih dneh lahko priča:

Izjava

Samo danes ob 18.00 pa se imate priložnost pobliže spoznati z zgodovino stripa kot koncepta in prakse na Slovenskem. O tem, kako je izgledala stripovska scena pred osamosvojitvijo, iz katerih različnih kontekstov je izhajala in kdo so bili tisti playerji, ki jih je zasenčila slava Mikija Mustra, nam bo v Knjižnici Otona Župančiča razkrila stripovska kritičarka in raziskovalka ter sodelavka Radia Študent Pia Nikolič. Nikolič smo za ogrevanje pred predavanjem poprosili za en šnelkurs v zgodovini slovenskega stripa:

Izjava

Pa so se pred tem že pojavljali kakšni zametki slovenske stripovske prakse?

Izjava

Obstaja še kakšen posebno zanimiv lik iz zgodovine slovenskega stripa, imamo iz tega časa kako sočno anekdoto?

Izjava

Nikolič še povzame, kam se bomo ob tej razgibani zgodovini in številnih anekdotah na predavanju konkretno uperili:

Izjava

Za zaključek še prijazen opomnik, da imate le še danes čas, da oddate svojo prijavo za nagrado za naj strip in naj stripovski prevod 2019. Nagrade bo Zavod Stripolis podelil na Festivalu Tinta v Ljubljani, ki se prične naslednji četrtek.

Zdaj pa zares za zaključek - kulturniki so Vladi Republike Slovenije ob sprejetju proračuna poslali javno pismo, v katerem izražajo veliko razočaranje, ker je vlada vnovič prelomila dano besedo. Več pa danes ob 18.00, ko bomo objavili celotno pismo.

Zdaj pa res čisto, čisto za konec - danes ob 20.00 se obeta pripovedovalska budnica špikerjev Radia Študent, ki je hkrati otvoritev nove sezone jutranjcev, ki štarta že jutri ob 7.00. Pripovedovali bomo Lovrenc Rogelj, Tatjana Knežević, Valentina Plaskan, Peter Kuntarič, Lovro Voglar in Pia Nikolič, povezovala pa Špela Setničar. Za blagozvočje bo skrbel DJ Blažen.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness