Smešne scene

Kulturna ali glasbena novica
3. 8. 2022 - 15.10

Lep pozdrav v današnjih Kulturnih novicah. V ponedeljek zvečer smo v Prulčku lahko prisostvovali stand up open mic večeru. Tokrat so svoje šale preizkušali mlajši komiki Jan David, Bine Plaznik, Blaž Curk, headline večera je bila Lucija Ćirović, večer pa je povezoval Andrej Težak Tešky.

Open mic je večer, na katerem lahko komiki pred publiko preizkušajo novo napisane šale, ki jih kasneje glede na odziv vključijo v svoje samostojne celovečerne nastope. V Prulčku se tovrstni ponedeljkovi stand up nastopi odvijajo vsakih štirinajst dni. Tokratni večer je bil dobro obiskan – Prulček je bil nabito poln. Blaž Curk pojasni, da se v zadnjem času stand up, ki ga je močno prizadela korona, ponovno prebuja. Omeni pa tudi, da je bila stand up komedija v zatonu že pred korono.

Izjava

Upad zanimanja in korona sta povzročila tudi začasno zaprtje bara 10ka, klub smeha na Mali ulici, ki je bil osrednja lokacija stand upa v Ljubljani. Praznino je zdaj očitno delno nadomestil Prulček s svojimi ponedeljkovimi večeri.

Večer v Prulčku je bil, po glasnosti smeha in aplavza sodeč, uspešen. Kljub izkušenosti Lucije Ćirović, ki je nastopila prva, je bil odziv s pivom sicer vse bolj podprte publike bolj naklonjen mlajšim komikom. Šale sledečih komikov pa so se od šal Ćirović razlikovale tudi po vsebini. Pogosto so hodile po robu sprejemljivosti, ki pa je glede na odziv občinstva niso prestopile. Svoje videnje tanke meje sprejemljivosti črnega humorja opiše Jan David.

Izjava

Da humor ne sme biti omejen, so si bili nastopajoči pričakovano enotni. Ko pa pride do problematičnih tem, je veliko odvisno od občutljivosti publike. A če je komik črnega humorja vešč, bo znal vsako temo predstaviti na primeren in sporočilen način, razloži Andrej Težak Tešky.

Izjava

Ne gre pa zanemariti previdnosti, ko šale vstopijo na področje seksizma, homofobije, rasizma ali drugače kočljivih tem. Kdaj svoboda izražanja izgubi ali pa že od samega začetka nima sporočilnosti, ki naj bi jo črna komedija imela, ni jasno. Pri črnemu humorju je zato nujno potrebno kritično uho, ki sledi implikacijam do njihovega zaključka. Čisto vsemu se pač ne gre smejati.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness