Socialistični modernizem

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2013 - 14.10

V galeriji Photon bo ob osmih otvoritev razstave Romana Bezjaka, pod naslovom Socialistični modernizem. Roman Bezjak je fotograf in predavatelj fotografije na nemški Univerzi v Bielefeldu. Serija predstavlja arhitekturo socializma in komunizma, torej izgled mestne krajine vzhodne Evrope. V svojih delih brez nostalgije izpostavlja izkoriščanje utopije in njen vpliv na vsakdanje življenje.

Nekaj o socialističnem modernizmu v slovenskem prostoru nam je povedal sociolog arhitekture, dr. Franc Trček.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Serija Romana Bezjaka je arheologija povojnega modernizma. Upodablja svet, ki mu grozi uničenje. Pred odprtjem razstave bo od sedmih potekal pogovor s fotografom in Matevžem Čelikom, direktorjem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Ob pol devetih pa bodo v Atriju ZRC SAZU predvajali film Otroci socializma – zamenite mi glavo. Film govori o slovenskih Joy Division, punk bandu Otroci socializma, ki je nastal leta 1983. Projekciji filma bo sledil pogovor z režiserjem Branetom Bitencem, ki je bil tudi pevec in tekstopisec omenjene skupine, in Finbarjem Lillisom, ki je bil dejaven v angleškem punk gibanju kot pevec punk-rock skupine Coil.

Govora bo o razmerju med angleškim in jugoslovanskim punkom, razumevanju vpletenosti v subkulturo, uporu in uporništvu v osemdesetih ter danes, ko Evropo spet pretresa revolt in se porajajo alternative. Punk je v osemdesetih prinesel svežino v javno sfero tako kapitalistične Anglije kot socialistične Jugoslavije. Bitenc in Lillis bosta razglabljala o dediščini punka kot gibanja in njegovi vlogi v času ponovnega evropskega socialnega prebujanja.

Ljubitelje animiranih filmov pa pošiljamo v Kinoteko, kjer bo ob sedmih in devetih predvajan izbor ameriških animiranih filmov zgodnjega obdobja in svetovnih klasik avtorskega animiranega filma. Na projekciji bo prisoten tudi lastnik zbirke filmov, direktor beneškega arhiva Montanaro in predavatelj na beneški Akademiji, Carlo Montanaro. Pred projekcijo bo predstavil izbrane filme, med katerimi so umetnine Chomona, Fleischerja, Disneya in drugih.

Kulturne novice je zapisala Nika Mahnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.