SOTESKA AND TRIGGER AND DOBRAVAGA OH MY

Kulturna ali glasbena novica
27. 5. 2021 - 15.30

Naj vas v današnjih kulturnih novicah razveselimo z vestjo: Umetnost v živo se vrača! Takšno je bilo sporočilo tiskovne konference, ki jo je za žurnalistke pripravilo vodstvo Gledališča Glej. Napovedali so pričetek druge edicije festivala #soteskaopen, ki bo na območju Gregorčičeve čez teden dni gostil koncerte, predstave, sodeloval pa bo tudi z lokalnimi razstavišči in festivali. Več nam je povedala Inga Remeta.

izjava

Zaključek festivala bo obeležil tudi zaključek razpotegnjenega praznovanja petdesetletnice ustanovitve gledališča Glej, v sklopu katerega se bo zvrstilo pet študentskih produkcij, izid zbornika in predstavitev posebne številke revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater o dotičnem gledališču.

TRIGGER warning! V soboto se bo sprožila že tretja TRIGGER platforma sodobnih uprizoritvenih praks. V nasprotju z lokacijsko strnjenim festivalom #soteskaopen je vsebinski poudarek TRIGGERJA iskanje strategij decentralizacije in odpiranja domače neodvisne scene za mednarodne odre. Platforma, ki smo se jo imeli priložnost udeležiti že v preteklih dveh letih, nastaja v koprodukciji Gledališča Glej in Centra za kreativnost, v partnerstvu s šestimi neodvisnimi hišami.

Epidemija covid-19, ki je imela lani vpliv zgolj na izvedbo prireditve, je letos navdihnila središčni razmislek platforme, da s serijo moderiranih pogovorov poskuša poiskati poti vzajemnosti in skupnega premišljevanja prihodnosti umetnosti na decentraliziran, internacionaliziran in trajnosten način. Organizatorke so zato v Slovenijo povabile mednarodne predstavnice festivalov, rezidenčnih hiš in producentke. Več pojasni članica TRIGGERjeve ekipe Barbara Poček:

izjava

V drugi polovici leta se umetnicam in producentkam obetajo tudi individualna mentorstva, že v prihodnjih dneh pa se lahko udeležimo moderiranih pogovorov in si ogledamo showcase predstav – skratka creme de la creme gledaliških produkcij, tako novih kot tistih iz preteklih nekaj sezon. Dogodki se bodo odvili med 29. majem in 2. junijem na izbranih odrih v Mariboru in Ljubljani. Več pove Poček:

izjava

Na drugem koncu stare Ljubljane pa Galerija in projektni prostor DobraVaga, ki se je leta 2016 naselila v prostorih nekdanje ribarnice pod Plečnikovimi arkadami, danes praznuje svoje peto leto obratovanja. V petih letih je z galerijo sodelovalo že skoraj 300 umetnikov in umetnic, ki razstavljajo grafike, slike, zine ter tudi digitalna dela in manjše plastike. Galerija pa se je profilirala predvsem kot vstopna točka mladih umetnic na umetniški trg. Pojasni umetniška vodja galerije Anja Zver.

f: David Lotrič
Tretja obletnica galerije DobraVaga in festival 36 Mountains
 / 8. 5. 2019

izjava

Možnost za takšno delovanje je tudi galerijska klientela, ki sestoji tako iz mladih in mimoidočih kot tudi iz zvestih zbiralcev novih imen. Poveden podatek pa predstavlja tudi delež ženskih umetnic, ki jih najdemo na stenah galerije – ta je namreč večji kot v drugih primerljivih prostorih. Več pove članica ekipe Ajda Kocutar.

izjava

Praznovanje jubileja bodo v DobriVagi danes ob osemnajstih počastile s sklopom dogodkov, med njimi z otvoritvijo razstave Urbane prigode prijateljev in diplomatov.

O odpovedi razstave slovenskih umetnin v Evropskem parlamentu
 / 21. 5. 2021

In še bonus novica: Ministrstvo za kulturo je danes sporočilo, da razstava v Bruslju vendarle bo. Evropskih parlament naj bi po njihovih besedah sprejel pogoje, ki jih je »določil in zahteval« minister. Kljub temu bodo razstavljena tudi dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta, a bo poudarek razstave na delih »izbranih za to priložnost«.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.