Spopad za strokovne komisije ministrstva za kulturo

Spopad za strokovne komisije ministrstva za kulturo

Kulturna ali glasbena novica
19. 10. 2020 - 15.10

Ministrstvo za kulturo se loteva spremembe pravilnika o strokovnih komisijah. Člane komisije bo od zdaj naprej izbiral in imenoval minister za kulturo sam, zmanjšalo pa se bo tudi njihovo število.

Komisije na Ministrstvu za kulturo sicer svetujejo pri podeljevanju projektnih sredstev na razpisih, posebna komisija pa odloča tudi o statusu samozaposlenih v kulturi in pravici do plačila prispevkov. Trenutno ima ministrstvo 18 komisij, vsaka od njih pa šteje od 5 do 7 članov. Po pravilniku iz leta 2018, ki je trenutno v veljavi, člane imenuje minister za kulturo, ti pa nato med seboj izvolijo predsednika. Pravilnik določa tudi, da mora biti pri imenovanju upoštevana strokovnost predlaganih članov in da mora biti sestava komisij spolno uravnotežena.

Po novem pravilniku bo člane komisije na podlagi povabila in po njihovem predhodnem soglasju za štiri leta še vedno imenoval minister, ki bo po novem med člani komisije izbral tudi njenega predsednika. Prav tako se bo število članov stalnih komisij zmanjšalo na 3 do 5 članov, od katerih bo 2 določil minister sam. Predvideva se tudi oblikovanje nove stalne komisije za obravnavo vlog za podelitev statusa delovanja nevladnih organizacij v javnem interesu. Novi pravilnik še vedno predpisuje tudi spolno uravnoteženost komisij, izginila pa je omemba strokovnosti.

Predsednica društva Asociacija, Inga Remeta, komentira poteze Ministrstva za kulturo:

Izjava

Nadaljuje se torej saga centralizacije pod Vaskom Simonitijem, ki si kot majordom Janeza Janše še naprej spretno podreja vse možne veje kulturnega sektorja. Več o tem v četrtkovih kulturnih novicah.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness