Sproščanje in arhiviranje telesa

Kulturna ali glasbena novica
9. 10. 2018 - 15.10

Danes ob petih popoldne se odpira nova razstava Tam-Tamove ulične galerije na Vegovi ulici v ciklu “Takle mamo”. Nadaljevanje projekta “TRIBE”, ki je nastajal leta 2017, bo v obliki treh panojev, poimenovanih “Wellness”, predstavil Dorijan Šiško, umetnik vizualno-hibridnega arta, ki je v osnovi grafični oblikovalec. Tribe oziroma pleme je bil zasnovan kot interaktivna plemenska vas, kjer posameznik znotraj namišljene prihodnosti zadovoljuje osnovne potrebe. Avtorja smo povprašali po širši razlagi in konceptu za prejšnjo razstavo, da bomo lahko bolje razumeli današnjo.

Izjava

Ker so bile potencialne osnovne potrebe očitno že zadovoljene v Kinu Šiška, se je avtor v novem projektu osredotočil na potrebo po sprostitvi in počitku misli in telesa.

Izjava

Šiško poudarja, da so lastne tendence in domišljija posameznika tisto, kar narekuje njegovo sproščanje, in da je z naslovom Wellness mislil splošno percepcijo sprostitve.
Izjava

 

Liki, ki se danes želite sprostiti, torej vabljeni na Vegovo.

 

In če boste že ravno kruzali po ljubljanskem centru, lahko ob sedmi uri prijadrate tudi to Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, kjer se bo otvorila razstava Snježane Premuš z naslovom Fizične manifestacije: telo kot arhiv​. Telo kot zaloga. Razstava Premušove je del razstavnega programa Začasnega slovenskega plesnega arhiva, imenovanega Koreografske izjave, trenutni cikel pa sliši na ime Prepihi. Razvozlavanje zapletenih enačb, kateri projekt sodi kam, pod koga in s kom, je bilo verjetno lažje, ko ga je Rok Vevar, ustanovitelj Začasnega slovenskega plesnega arhiva, leta 2012 odprl kar pri sebi doma, na Celovški ulici v Ljubljani. Vevar je zbiral gradivo o sodobnih scenskih umetnostih, plesu in gledališču zunaj institucionalne scene v obdobju zadnjih 20 let. Razglasil je, da je arhiv odprt dvakrat na teden in da je edina obveznost uporabnikov to, da uporabljeno gradivo v skladu z arhivskimi standardi poskenirajo.

Spomladi 2018 je zbrano gradivo v obliki časopisnih izrezkov, katalogov, avdiovizualnih dokumentov in podobnih materialov vseeno pohopsala institucija in trenutno je Začasni slovenski plesni arhiv na varovanju v prvem nadstropju MSUM-ja v Ljubljani. Vevar vsak petek “uprizarja“ trajanje živega arhiva. Varnost, nato sprostitev, kot je nakazal že Dorijan Šiško v eni izmed izjav, ki smo jo poslušali v prvih minutah kulturnih novic. Začasni slovenski plesni arhiv tako ne rabi več misliti na prostor ali stroške arhiviranja, saj je za oboje poskrbela institucija. Samostojnost, ki jo poudarjeno še vedno ima, pa tako sproščeno manifestira v obliki ciklov razstav, ki se kot forma ukvarjajo z vprašanjem, na kakšen način dokumentacija in arhiviranje vplivata na proces in faze koreografskega dela. Vsak sodelujoči avtor s seboj prinese osebni pogled. Avtorico današnje razstave Snježano Premuš smo vprašali, kaj sporoča razstava in kaj se bo danes zvečer pravzaprav zgodilo.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.