Stanje gledališke scene

Kulturna ali glasbena novica
1. 6. 2015 - 15.10

 

V današnjih novicah smo pogledali v zakulisje novega Slovenskega gledališkega letopisa. Gre za tako imenovano teatrografijo o slovenski gledališki produkciji v sezoni 2013/2014, ki jo izdaja Slovenski gledališki inštitut. Strokovnjaki so prispevali članke na štirih področjih, in sicer Ana Perne za dramsko in postdramsko gledališče, dr. Borut Smrekar za operno gledališče, Daliborka Podboj za balet in ples ter Lea Dvoršak za lutkovno gledališče. Uvodnik pa je prispeval urednik dr. Štefan Vevar, ki nam je za začetek povedal nekaj o sami tradiciji in razvoju letopisa:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V nadaljevanju so nas zanimale še zaznane opazke in morebitne razlike na področju gledališča v letošnjem letopisu v primerjavi z zadnjimi leti:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Na primeru ljubljanske Drame pa nam je Vevar razložil, zakaj se danes povečuje število premier in kakšen vpliv ima to na samo kakovost predstav:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Za konec pa smo za nek splošne uvid izvedeli še, na katerih področjih je razlika med številom uprizorjenih domačih in tujih tekstov izrazitejša:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.