Stičišča slovenske umetnosti

Kulturna ali glasbena novica
3. 4. 2019 - 15.10

Do sobote, 4. maja, bodo v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani na ogled likovna dela osmih štipendistov Mestne občine Ljubljana. Razstavo, ki nosi naslov STIČIŠČE, organizira Galerija Kresija. Predstavljeni študentski umetniki so Nataša Ilec, Monika Gradišnik, Lene Lekše, Tisa Neža Herlec, Rok Korenčan, Lin Gerkman, Ema Kregar in Gala Alica Ostan Ožbolt. Njihova dela so tako formalno kot tudi vsebinsko precej heterogena, saj izhajajo iz različnih subjektivnih izkušenj, političnih pogledov in estetskih prepričanj. Poleg tega pa so njihove ideje izražene skozi različne vizualne medije – razstavljeni umetniški predmeti vključujejo fotografije, slike, risbe in instalacije. Posamezne avtorje in njihova dela je komentirala ena izmed organizatorjev razstave Kristina Ferk:

Izjava.

Do petka, 12. aprila, bodo potekali 34. Slovenski glasbeni dnevi - to je vsakoletni festival, na katerem je predstavljeno slovensko ustvarjanje in poustvarjanje na področju klasične glasbe. Na otvoritvenem koncertu v Cankarjevem domu bodo ansambli Akademije za glasbo in ljubljanskega konservatorija izvajali Beethovnovo šesto simfonijo. Letošnji festival namreč ne obeležuje le 80-letnice Akademije za glasbo in 100-letnice ustanovitve ljubljanskega konservatorija, temveč obenem tudi 200-letnico Beethovnovega častnega članstva v ljubljanski Filharmonični družbi. Nekaj več o Slovenskih glasbenih dnevih in otvoritvenem koncertu nam je povedal eden izmed organizatorjev festivala dr. Jernej Weiss:

Izjava.

Med odmorom koncerta bodo na ogled Beethovnovi lastnoročni prepisi, nato pa sledijo še dela treh slovenskih simfonikov - to so Pesem jeseni skladatelja Antona Lajovica, Hymnus slavicus skladatelja Matije Bravničarja in simfonična pesnitev Davnina avtorja Marjana Kozine.

V naslednjih dneh se bo v sklopu festivala odvijala tako imenovana Noč slovenskih skladateljev, kjer bodo predstavljena nova dela članov Društva slovenskih skladateljev. Festival pa vključuje tudi simpozij, o katerem nam je zaupal Weiss:

Izjava.

 

Kulturne novice je pripravil Arne.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness