Strumno stoječi Lueger

Kulturna ali glasbena novica
29. 11. 2022 - 15.10

Pred dobrim letom in pol smo z Dunaja poročali o pobudah umetnikov in aktivistov za odstranitev spomenika nekdanjemu županu in antisemitu, Karlu Luegeru. V duhu obračunavanja z zapuščino političnega antisemitizma je leta 2020 več umetnikov in neodvisnih skupin v avstrijski prestolnici združilo moči v boju za odstranitev spomenika politiku Krščansko-socialne stranke. V svojem »kultnem« mandatu med letoma 1897 in 1910 je politični uspeh gradil na antisemitski agitaciji in socialnih reformah. S prvim si je prislužil podporo, s slednjim pa poklon velike večine Dunajčanov.

Od oktobra 2020 so umetniki in aktivisti organizirali več intervencij, ki so nazadnje sprožile konkretne načrte za preoblikovanje trga Karla Luegera. Že pred tem so se na podstavku enajstmetrskega bronastega kipa vedno znova pojavljali grafiti, med katerimi je prevladovala beseda »Schande« – sramota. Mesto je napise skrbno odstranjevalo, ti pa so se naslednji dan vztrajno znova pojavljali. Skupina umetnikov je nato ustanovila »Schandwache«, kolektiv, ki si je z bdenjem ob spomeniku prizadeval, da mesto ne bi izbrisalo zgodovine, temveč bi se konstruktivno lotilo obračunavanja s spominom na dunajsko sramoto. Simon Nagy, eden od pobudnikov akcije opominjanja na antisemitsko propagando nekdanjega župana, v današnjih Kulturnih novicah opisuje letošnje intervencije.

Izjava

Po velikem odzivu medijev se je Mestni svet odločil, da spomenik v letu 2023 dobi trajnostno umestitev v kontekst. Do takrat naj bi se o sporni naravi poklona razpravljalo z začasno umetniško intervencijo, ki jo je mesto izbralo na zaprtem natečaju. Skupina Schandwache  kritizira netrasparentnost izbirnega postopka, ki bi po njihovem mnenju moral potekati kot odprti natečaj z javno predstavitvijo argumentov. Izbran je bil umetniški duo Nicole Six in Paul Petritsch.

Izjava

Začasna rešitev ni zadovoljila pobudnikov spremembe, saj je z njo figura Luegerja v javnem prostoru še bolj prisotna. Med drugim je bilo letos poleti objavljeno odprto pismo devetih v Avstriji rojenih preživelih žrtev šoe, naslovljeno na Michaela Ludwiga, sedanjega dunajskega glavarja iz stranke Socialdemokratov. V pismu so zahtevali odstranitev spomenika, preimenovanje Luegerjevega trga in kakršnokoli kontekstualizacijo obsodili kot nezadostno.

Izjava

Argumenti mestnih oblasti, ki niso pripravljene koreniteje poseči v spomenik, so za kritike predstavljenih predlogov pričakovani. Hkrati Simon Nagy opozarja, da so v igri širši politično-ideološki konflikti; ti se odražajo v pretirano zadržani komunikaciji strank, ki si sicer ne delijo ideoloških pozicij. Čeprav je bil Lueger politični predhodnik konzervativne stranke, tudi mestna svetnica socialne demokracije Veronica Kaup-Hasler v javnih nastopih nasprotuje odstranitvi spomenika.

Izjava

Aktivisti in umetniki so se intenzivno ukvarjali z različnimi možnostmi umestitve in analizirali tri realistične pristope. Poleg kontekstualizacije so govorili o rekonfiguraciji, ki bi pomenila poseg v substanco spomenika. Kot tretjo možnost pa vidijo odstranitev spomenika kot estetsko oziroma umetniško dejanje, ki bi ustvarilo odsotnost in sprožilo vprašanje, kaj se lahko zgodi s praznim prostorom.

Izjava

V okolici spomenika in na njem se ves čas dogajajo majhne optične spremembe. Ravno med pogovorom s Simonom Nagyjem smo prejeli sporočilo, da je Luegerjev piedestal obogaten s še enim madežem katrana.

 

Slika: PID/VOTAVA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.