Študenti na odru

Kulturna ali glasbena novica
15. 4. 2022 - 15.10

Od torka do četrtka tega tedna je na odrih ljubljanskih gledaliških prostorov že sedmič potekal Festival Študenteater. Na njem se predstavijo skupine mladih, ki se po večmesečnih delavnicah javnosti predstavijo z avtorskimi gledališkimi predstavami. Najboljše od njih se uvrstijo tudi na Festival mladinske kulture Vizije. Študenteater organizirajo Gledališče Glej, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, krajše JSKD, KUD Moment v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti ter ZKD Nova Gorica. Začetke festivala in njegovo idejno zasnovo predstavi umetniški vodja Jan Pirnat, zaposlen na JSKD:

Izjava

V nekaj mesecih mladi svoje ideje izpilijo s pomočjo mentoric in mentorjev, ki jih vodijo proti končnemu konceptu in izvedbi gledališkega dela. Na delavnicah se poleg osnov igre, govora in giba ter procesa izvedbe gledališke predstave mladi naučijo tudi prilagodljivosti in domiselnosti pri njenem oblikovanju. Vse to pa spodbudi nastanek izvirnih avtorskih projektov, od predstav kabarejskega stila, obarvanih s humorjem, do tistih, ki na odru razgaljajo zgodbe iz vsakdanjega življenja. Naš sogovornik opiše dogajanje na delavnicah, ki obiskovalcu festivala sicer ni vidno.

Izjava

Na letošnjem tridnevnem festivalu je bil predstavljen jagodni izbor predstav, ki so jih izmed prijavljenih za festival določili regionalni in nato še državni selektorji. Delo selektorjev predstavi letošnja državna selektorica Ana Ruter.

Izjava

Svojo igralsko kreativnost so letos predstavile skupine mladih iz Ljubljane, Maribora in Nove Gorice. Vsebina predstav pa se tako kot njihova izvedba močno razlikuje. Nekatere predstave so nastale po dramskih predlogah, denimo po besedilu Simone Semenič Lepe Vide lepo gorijo, druge so na odru utelesile osebne izkušnje lastnih ustvarjalcev. Predstave so se razlikovale tudi po gledaliških pristopih. Ogledali smo si lahko na primer lutkovno predstavo, ki so jo avtorice pred našimi očmi sestavljale iz papirnatih lutk, ali pa komično uprizoritev dogajanja na slovenski veselici. Selektorski pogled na raznolikosti predstav poda Ruter:

Izjava

Kakšno je sodelovanje pri projektu, kot je Študenteater, in s kakšnimi izkušnjami so do njega pristopili, razloži soavtorica ene izmed predstav Zala Reich.

Izjava

Kot pravi naša sogovornica, so na festivalu dobrodošli vsi, ki bi si želeli pridobiti več gledališkega znanja in spoznati delovanje teatra iz prve roke, od profesionalnih igralcev in režiserjev. Prijave za osmo edicijo bodo znova možne oktobra, ob začetku novega študijskega leta. Le mesec pred tem pa bo v Novem mestu na ogled še zadnja predstava letošnjega festivala. Sicer pa bo do naslednjega sklopa predstav treba še nekoliko počakati.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness