Svako jake novice

Kulturna ali glasbena novica
11. 10. 2013 - 14.07

Tudi ta večer boste lahko izbirali med različnimi kulturnimi dogodki. V Veliki dvorani Španskih borcev se ob 21. uri zažene dokumentarec Style Wars 2, ki kot nadaljevanje prvega dela iz 80. let raziskuje grafitarsko sceno z različnih koncev sveta. Avtorja Veli in Amos sta svoj dokumentarski prvenec že pokazala občinstvu festivala Mediterranea 16 in požela odobravanje producenta prvega filma Henrya Chalfanta. Slovensko-švicarski tandem namreč v lastni režiji nadaljuje njegovo delo, seveda pa ne brez osebne note. Dobitnika OHO-jeve nagrade Veli Silver in Amos Angeles raziskujeta in oblikujeta javni prostor tudi z izdelavo grafitov. Sta intervenista, ki v dokumentarcu prikažeta pereč problem premika grafitov v galerije, pa tudi različne odnose do grafitarstva: V Švici je spoštovano, V ZDA kot huliganstvo, v Izraelu pa le kot politično-versko okolje. Gradivo za dokumentarec sta zbirala pet let.

Ob 19.30 se v že docela znanem KSEVT-u v kraju Vitanje odpira začasna razstava VOYAGER/ DR. MAVRETIČ. Nanaša se na znanstveno delo Dr. Antona Mavretiča, ki že štirideset let pomembno doprinaša k razvoju vesoljskih tehnologij: med drugim je zasnoval tudi inštrument PLS za vesoljsko sondo Voyager, ki bo posebej predstavljen. Dr. Mavretič je v letih med 1972 in 1979 delal za NASO, sicer pa je pridruženi raziskovalec pri Centru za vesoljsko fiziko na Bostonski univerzi. Iz KSEVTA še sporočajo, da obstajajo le štirje plazemski spektrometri PLS: prototip, dva, ki sta – pričakovano - v vesolju, in nadomestni instrument, ki ga Nasa tokrat posoja v Vitanje.

Odzivi na torkov incident v Galeriji Alkatraz se nadaljujejo. Izjavo za medije so spisali člani Cirkulacije 2, ki v Rogu delujejo že od leta 2007. Opozorili so, da vsi uporabniki prostorov bivše tovarne niso podpirali kraje, prav tako pa ne poznajo nobene identificirane skupine Nadstandardnega komiteja Rogovcev za pomoč pri gentrifikaciji Ljubljane, Slovenije in širše, torej tistih, ki so prevzeli odgovornost za akcijo. O tem, kako se zadeve razpletajo znotraj Roga, bomo natančneje poročali v današnjem radijskem Kultivatorju ob 17.00.

Kulturirala je Katarina.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness